Zo ben ik nu eenmaal

Willem van der Does
Willem van der Does

Boekbespreking over het boek ‘Zo ben ik nu eenmaal’ van Wilem van der Does. Met tekenigen van Peter van Straaten.

ISBN                    90-5594-346-0
Aantal pagina’s   147
Uitgegeven in 2004 door Scriptum publishers

Sommige mensen raken door hun persoonlijkheid voortdurend in de knoei of bezorgen hun omgeving enorme overlast. Slechts weinig mensen hebben een persoonlijkheidsstoornis, maar trekjes ervan heeft vrijwel iedereen. Die zijn dan ook heel herkenbaar, als je weet waarop je moet letten.Met dit boek kan men persoonlijkheidstypen leren herkennen en leert men ook hoe het eruit ziet wanneer het helemaal uit de hand is gelopen.

Aan de hand van de tekeningen van Peter van Straaten biedt van der Does een kijkje in de keuken van psychologen en psychiaters.
Hij geeft een rake schets van de soms tragische, soms hilarische aspecten van de menselijke persoonlijkheid en geeft ook nuttige en praktische omgangstips voor iedereen die wel eens met een lastig of moeilijk te doorgronden individu te maken heeft, ook als u zelf dat individu bent.

In dit boek worden de volgende types beschreven:

Narcistische, theatrale, antisociale, borderline, afhankelijke, dwangmatige, vermijdende, vreemde en excentrieke persoonlijkheden, ieder met hun kenmerken en eigenaardigheden. Mensen die daaraan lijden lopen telkens op dezelfde manier vast in werk, studie, vriendschappen en intieme relaties, het geen gepaard gaat met ernstig lijden. En dat is beslist niet grappig, maar tragisch, irritant, meelijwekkend of ronduit gevaarlijk. De mildere vormen kunnen wel amusant en onderhoudend zijn.

Hoewel over oorzaken van persoonlijkheids stoornissen boekenvol zijn geschreven, zijn er volgens de auteur toch echt weinig vaststaande feiten. Zo worden als karakterbepalende factoren erfelijkheid en omgevingsinvloeden met als voorbeeld opvoeding genoemd.

De laatste jaren wordt het belang van erfelijkheid steeds belangrijker geacht, maar toch wordt er op gewezen dat onderzoek naar oorzaken ingewikkeld is. De behandeling van een persoonlijkheidsstoornis is beslist niet eenvoudig en vergt veel geduld en tijd.

 Zo ben ik nu eenmaal is een uiterst vermakelijk en humoristisch boek, wat een plezier is om te lezen. Het sprak mij bijzonder aan en ik heb in een deuk gelegen van het lachen om de schitterende tekeningen van Peter van Straaten. Werkelijk briljant zoals van Straaten in  zijn geheel eigen onnavolgbare stijl met enkele rake schetsen de verschillende persoonlijkheidstypen weet te treffen. De meeste tekeningen laten de wat mildere en meer alledaagse uitingsvormen van persoonlijkheidstypen zien en zijn daarom zo herkenbaar en humoristisch.

En tja, er zijn ook types aan wie je spontaan een hekel krijgt zoals ze getypeerd worden zoals de vals grijnzende antisociale persoonlijkheid op bladzijde 57, die een meisje aan het huilen maakt met een zogenaamd grapje! Je zou hem toch…!Dat rotjong!

Het bijzondere vind ik dat van der Does medisch/wetenschappelijk jargon vermijdt waardoor dit boek heel gemakkelijk en begrijpelijk leesbaar is voor “leken.”

Bovendien worden er tal van praktische handvaten aangereikt om gemakkelijker bepaalde types te kunnen herkennen en daarmee om te kunnen gaan.

En tja, wie regelmatig naar een programma zoals Opgelicht kijkt, zal daarin ook wel de antisociale oplichter herkennen, die een spoor van gedupeerden achterlaat en agressief alles ontkent.

En wat te denken van de theatrale uitroep: “Moet ik dan alles zelf doen”, van mijnheer Harmsen, het sterk aangezette theatrale personage uit de televisieserie Toen was geluk heel gewoon. En iedereen zal in zijn of haar omgeving wel een of meerdere exemplaren kennen met een “bijzondere gebruiksaanwijzing.”lf doen”, van mijnheer Harmsen,doen van e uitroepen van upeerden achterlaat en agressief alles ontkent.

unnen herkennen.en

Zo ben ik nu eenmaal is echt een absolute aanrader!

Willem van der Does is als universitair hoofddocent klinische psychologie werkzaam bij het departement Psychologie van de Universiteit Leiden en bij de afdeling Psychiatrie van het Leids Universitair Medisch Centrum.

Miny Vroegindewey-Takman