Zon veroorzaakt slecht humeur

Gezondheid > Gezondheid

(541 artikelen)

BAARN – De helft van de bevolking bestaat uit zomerliefhebbers, zomerhaters en regenhaters. Verrassend genoeg zijn er veel mensen die chagrijning worden van zon en warmte.

Het effect van het weer op het humeur van mensen is al veel onderzocht. Vaak luidde de conclusie dat er geen relatie bestaat tussen het weer en het gemoed. Onderzoekers van de Universiteit Utrecht bewijzen dat er wel degelijk een verband is tussen weer en humeur.

Weerstatistieken
Theo Klimstra volgde ruim 400 jongeren en hun moeders. Op verschillende momenten gaven de deelnemers aan hoe boos, angstig en vrolijk zij waren. Deze gegevens koppelde de onderzoeker aan weerstatistieken van het KNMI.

Gevoelig voor weer
Het weer had bij de helft van de deelnemers geen enkele invloed op het gemoed. De andere helft bleek wel gevoelig, waarbij drie groepen zijn te onderscheiden: de zomerliefhebbers, de zomerhaters en de regenhaters.
 
Drie groepen
De zomerliefhebbers hebben een beter humeur wanneer het warm en zonnig is. De zomerhaters verafschuwen juist deze weerkenmerken en worden er chagrijnig van. Zomerhaters genieten meer van een koelere, bewolkte dag. Het humeur van de regenhaters zakt vooral in op regenachtige dagen.
 
Veel zomerhaters
Uit de statistieken van Klimstra blijkt verrassend genoeg dat er veel zomerhaters bestaan. Onder adolescenten zijn er meer zomerhaters dan zomerliefhebbers te vinden. Opmerkelijk, aldus de Utrechtse wetenschapper: “Zeker als je daarbij bedenkt dat winterdepressie over het algemeen wordt beschouwd als de meest voorkomende weergerelateerde psychische aandoening.”
                                             
Genetisch bepaald
De onderzoeker had gegevens van zowel de jongeren als hun moeders tot zijn beschikking. Klimstra constateert dat zomerliefhebbende en regenhatende moeders vaker kinderen hebben met dezelfde weersvoorkeur. Nader onderzoek moet uitwijzen of dit genetisch bepaald is.

Dit artikel is tot stand gekomen i.s.m. GezondheidsNet. Op www.gezondheidsnet.nl vindt u meer informatie over dit onderwerp.