Zwaard Bloys van Treslong in februari 2022 in Historisch Museum Den Br

Portret Bloys van Treslong
Portret Bloys van Treslong

De komst van het 16de– eeuwse zwaard naar Brielle is een initiatief van Briellenaar Mark Paulussen. Hij maakt deel uit van de Orde der Geuzen, één van de groepen die onder de vlag van de 1 April Vereniging actief is. Het project is onderdeel van de viering en herdenking Brielle 2022.

Zwaard Bloys van Treslong
Zwaard Bloys van Treslong

Bloys van Treslong
Willem Bloys van Treslong (Den Briel 1529-1594) voerde destijds de watergeuzen aan. Voorafgaand aan de inname van Brielle op 1 april 1572 moest Bloys van Treslong zijn zwaard als onderpand achterlaten op het eiland Wieringen. Dat ligt in wat nu de kop van Noord-Holland heet.
Het zwaard bleef bewaard gebleven. Het staat permanent tentoongesteld in de Michaëlskerk van Oosterland. De Stichting Behoud Oosterlanderkerk is bereid het zwaard in tijdelijk bruikleen af te staan aan Historisch Museum Den Briel. Het zwaard is in februari 2022 te zien in de Cornelia van der Lindenzaal, in een inbraakwerende klimaatvitrine.

Filmpje en activiteiten
Mark Paulussen maakt in samenwerking met Studio 1572 en de Orde der Geuzen een filmpje dat is bedacht door de Orde der Geuzen. Het gaat over het zwaard en het transport ervan naar Den Briel.
Om het zwaard zoveel mogelijk te promoten wordt voor het onderwijs een educatief programma gemaakt evenals een algemeen publieksprogramma. Daarover volgt later meer nieuws.

Meer Informatie

Meer informatie over het zwaard is te vinden in de canon van de Noordkop (bijgevoegd).

Tickets museum

Tickets zijn online te reserveren via of via de QR code ter plaatse.

Artikel links