Zwaardere zestigplussers minder opvliegers

Gezondheid > Gezondheid

(538 artikelen)

BAARN – De overgang gaat vaak gepaard met opvliegers. Uit recent onderzoek blijkt dat bij vrouwen boven de zestig, vrouwen met een zwaarder gewicht minder last hebben van opvliegers dan hun dunne leeftijdsgenoten.

advertorial  

Ymea helpt je door de overgang
Opvliegers, nachtelijk transpireren, stemmingswisselingen… de overgang is niet niks! Daarom doet Ymea er alles aan om je te helpen. Met natuurlijke producten die overgangsverschijnselen helpen te verlichten of extra ondersteuning bieden speciaal voor vrouwen in de overgang.
Meer informatie

Deze opvallende conclusie trokken onderzoekers van de University of Pittsburgh. De afgelopen tien jaar liet onderzoek naar vrouwen in de overgang vooral zien dat vrouwen met overgewicht vaker last hebben van opvliegers. Overgewicht werd zelfs als een risicofactor voor opvliegers gezien.

Deze studie toont echter het tegenovergestelde. “Ons onderzoek laat een meer genuanceerd beeld zien van het verband tussen lichaamsgewicht en opvliegers. Leeftijd blijkt een belangrijke rol te spelen.”, legt onderzoeker Rebecca Thurston uit. “Vrouwen boven de zestig hebben juist een voordeel van meer vet als het opvliegers betreft.”

In de relatief kleine studie (52 vrouwen in de overgang), werden BMI, buikomvang en vetpercentage gemeten. Daarnaast werd de hoeveelheid opvliegers bijgehouden, zowel met een apparaat als door de vrouwen zelf. De resultaten van het onderzoek worden gepubliceerd in het oktobernummer van het Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism.

Dit artikel is tot stand gekomen i.s.m. GezondheidsNet. Op www.gezondheidsnet.nl vindt u meer informatie over dit onderwerp.