Zware griepperiode tijdens de kerstdagen

DeGroteGriepMeting.nl meldt dat Nederland zich op moet maken voor een zwaarder griepseizoen dan vorige winter. De website, die griep en verkoudheid in kaart brengt met de hulp van vijftienduizend vrijwilligers, baseert zich op waarnemingen in de Verenigde Staten, waar de griep al epidemische vormen begint aan te nemen.
Zo waarschuwt het Amerikaanse CDC (Centers for Disease Control and Prevention) dat een nieuw griepvirus van het type influenza A/H3N2 rondwaart waartegen de griepprik weinig bescherming biedt. Dit virus ziet er net iets anders uit dan de H3N2-stammen die we op dit moment kennen. Aanvankelijk kwam het nieuwe virus incidenteel voor. Maar nu blijkt dat het de overhand heeft genomen. In iets meer dan de helft van de ziektegevallen gaat het om het nieuwe virus.

“Als dit nieuwe virus ook in Europa de kop opsteekt, kan de griep ook hier sterker gaan pieken dan in voorafgaande jaren,” vreest Carl Koppeschaar, initiatiefnemer van de Grote Griepmeting. “Ieder jaar in februari gaat de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) na welke griepvirussen er op dat moment rondgaan en welke stammen het beste kunnen worden opgenomen in het griepvaccin voor het komende seizoen. Zo ook afgelopen februari. Het nieuwe virus was toen nog niet bekend. Het komt dus ook niet voor in de griepprik voor deze winter op het noordelijk halfrond. Verder kan de griep via het vliegverkeer eenvoudig van de Verenigde Staten naar Europa oversteken. Vaak doet de griep zich bij ons het eerst voor in Groot-BrittanniĆ« en Ierland en trekt dan langzaam verder naar het oosten en noorden. “

Toch bescherming
Gelukkig is de griepprik niet waardeloos. In het seizoen 2007-2008 had de VS te maken met eenzelfde situatie. Ook toen dook daar onverwacht een nieuw type influenza A/H3N2 op. Uiteindelijk bleek dat het vaccin toch een lichte bescherming (42 procent) bood tegen dit nieuwe virus. In de Verenigde Staten adviseert het CDC mensen nog steeds om zich te laten vaccineren, maar waarschuwt daarnaast ook dat het griepseizoen zwaar kan worden. Sowieso zijn seizoenen waarin influenza A/H3N2 virussen domineren berucht. In die seizoenen zijn er vaak meer zieken, ziekenhuisopnamen en sterfgevallen te betreuren. Dit gebeurde bijvoorbeeld in de seizoenen 2003-2004, 2007-2008 en 2012-2013.

Directeur Tom Frieden van het CDC stelt in een persbericht: “Het is nog te vroeg om met zekerheid te zeggen dat het een zwaar griepseizoen gaat worden. In de Verenigde Staten gaan of dit moment vier verschillende griepvirussen rond. Tijd zal ons leren welk van deze virussen de komende weken, maanden of misschien zelfs het hele griepseizoen, gaat domineren.”

Bron: DeGroteGriepMeting.nl