Beleggen in edelmetaal

Toen in 2000 de prijs voor goud op nagenoeg het dieptepunt stond met een prijs van $260 per ounce was er nagenoeg niemand in Nederland en België die over goud schreef op de Nederlandstalige fora. Ook op de beleggings- en beurssites was er nauwelijks iets te vinden over goud.

Toch kwam ik de spreekwoordelijke speld in die beursberg tegen….. en kocht mijn eerste paar honderd aandeeltjes in 2 mijnbouwbedrijven te weten: Golden Star Recources (GGS) voor $0,50 cent en Durban Deep (DROOY) voor 0,75. Helaas vergat ik toen mijn ICT-aandelen te verkopen. Uiteraard begon ik me ook in te lezen op het gebied van edelmetaal, maar dat viel niet mee, alles was in het Engels en nauwelijks te vinden. Op het moment dat ik dit schrijf is het een kleine 7 jaar later en is de prijs van goud gestegen naar $645.

Waarom in mijnbouwaandelen? Toen goud niet meer het fundament mocht zijn onder ons monetaire systeem daalde de goudprijs. Daardoor was het nauwelijks interessant om een mijn open te houden dan wel naar goud te zoeken in de grond. De kosten voor het opgraven van goud waren gelijk of hoger dan wat goud toen opbracht. Vele mijnen hielden het voor gezien. Centrale banken verkochten goud voor een habbekrats. Maar dan ontstaat er op gegeven moment dus een tekort, er wordt er te weinig geproduceerd, bovendien neemt de vraag toe door o.a. China en India. En een mijn opstarten doe je niet even zomaar, dat kost al gauw 3 – 5 jaar. Als de kosten nauwelijks stijgen maar de goudprijs wel, dan betekent dit dat een goudmijn in principe ook een goudmijntje wordt en dus zal het aandeel in waarde stijgen…. Zo zijn er op dit moment ook veel ondergewaardeerde mijnen, omdat in het hele kleine wereldje van de goudmijnen deze nog niet op waarde zijn geschat. Mijnbouwbedrijven die momenteel met nieuwe positieve resultaten van hun boringen in het nieuws komen, gaan wat betreft aandeelprijs meerdere malen over de kop. Je zal zo’n mijn maar juist op het goede moment hebben gekocht!Het zelfde geldt ongeveer voor de andere edelmetalen, met zilver in het bijzonder. Zilver wordt namelijk ook verbruikt en er is erg weinig zilver boven de grond. Met de nieuwe hightech en medische aspecten van zilver is de vraag naar zilver erg groot en dat zal niet ophouden!

Inspelen op edelmetaal hoeft natuurlijk niet alleen door het kopen van aandelen van mijnbouwbedrijven, hetgeen natuurlijk risicovol is. Als de mijn in slecht vaarwater komt – milieuaspecten, mijnrampen, slecht management of geopolitieke rampspoed – dan kan het aandeel met vele procenten kelderen (min of meer gelijk overigens aan alle andere aandelen….) Je kunt tegenwoordig ook beleggen in de zogenaamde trackers: ticker GLD voor Goud en SLV voor Zilver. Deze trackers lopen gelijk op met de onderliggende waarde. Er zijn ook diverse certificaten te koop die de goud- en zilverprijs volgen. Verder kun je een mandje met aandelen in mijnbouwbedrijven kopen zoals de Amex Gold bug Index Hui. Speculatiever zijn de turbo’s en speeders die op de grondstoffen zijn gelanceerd. Hoe hoger de stoploss des te hoger de hefboom, maar natuurlijk ook het risico. Ook is het mogelijk te beleggen in de futures van goud en zilver. E.e.a. is afhankelijk van je bank of broker. Verder kun je natuurlijk ook giraal goud, zilver en platina kopen. Dat wil zeggen dat je een rekening bij een bank hebt die in goud is uitgedrukt in plaats van geld. De bank belooft dan het goud als pand in de kluis te hebben. Of dat ook gebeurt…..?

Er is een groep mensen onder de goldbugs die ook fysiek goud en zilver heeft. Als een appeltje voor de dorst. Voor als het echt mis gaat. Financieel en monetair. Vaak worden ze als doemdenkers in een hoekje geplaatst, maar een ieder die zich een beetje heeft ingelezen in de financiële wereld kan zich voorstellen dat het gebouw dat ‘fiatgeld’ heet toch enigszins op drijfzand is gebouwd. Zolang de verhoudingen binnen de partijen maar in de juiste proporties blijven en er niet al te vreselijke geopolitieke aardverschuivingen ontstaan, kan het fiatgeldgebouw op het drijfzand nog jaren blijven staan. Echter als je goed om je heen kijkt en leest – ik denk aan het twin deficit in de VS – dan is het helemaal zo gek nog niet om te veronderstellen dat het wel eens goed mis kan gaan. En dan heb je dus niets aan geld, maar wel wat aan de eeuwenoude betaalmiddelen goud en zilver.

Wilbert Geers















Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top