Asperges Zo

Het witte goud is momenteel volop verkrijgbaar ! En dan hebben we het over asperges, maar dit zal u niet zijn ontgaan. Tot de 24e juni, de dag van Sint Jan, mogen ze worden gestoken. Iets meer dan twee maanden per jaar kan men genieten van deze kostelijke voorjaarsgroente, die in Nederland veelal afkomstig is van de Noord-Limburgse zandgronden.

Wist u, dat er vrouwelijke en mannelijke aspergeplanten bestaan ?

De “mannetjes” geven een 40% hogere opbrengst dan de “vrouwtjes”. Kwekers gebruiken dan ook logischerwijs, voornamelijk mannelijke planten voor hun teelt. Vrouwen zijn, bij asperges althans, dus echt het zwakke geslacht.

Of er uiterlijke, kenmerkende verschillen bestaan tussen vrouwelijke en mannelijke planten, en of van enig smaakverschil sprake is tussen beide seksen, is mij niet ter ore gekomen.

Wist u ook, dat er door een gemiddelde aspergesteker, dertigduizend keer gebukt dient te worden tijdens het aspergeseizoen ?

Een gemiddelde, gezonde asperge weegt rond de 50 gram. Voor een kilootje dienen dus 20 asperges te worden gestoken. Om een kilo te kunnen oogsten bukt de steker gemiddeld 15 keer. De doorsnee aspergesteker oogst acht kilo per uur en bukt dus 120 keer. De arme man/vrouw heeft dus 600 keren zijn of haar rug gekromd, gedurende vijf uren steken per dag. Tijdens een 50 dagen durend seizoen betekent dit dus 30.000 keer bukken. Denk daar maar eens over na, tijdens het verorberen van deze vingerdikke, crèmewitte, culinaire traktatie !


Salade met asperges en geitenkaas.





Ingrediënten

:

(voor vier personen):

1 kilo verse witte asperges (± 20 stuks), indien alleen de bovengedeeltes (± 10 cm) wordt gebruikt of 400 gram, bij gebruik van de hele asperges (drie stukken uit een asperge).

200 gram gemengde sla: Lolo Rosso, Eikenblad en Rucola.

100 gram dun gesneden gerookt ontbijtspek.

200 gram geitenkaasOlijfolie (Extra Vierge).

Witte wijnazijn.

Peper en zout.



Bereiding

:



Meng olijfolie, wijnazijn, peper en zout tot een vinaigrette.

Verdeel de gemengde sla over vier borden.

Schenk de vinaigrette over de sla.

Verkruimel de geitenkaas en verdeel deze eveneens over de sla.

Kook de asperges in ± 6 minuten beetgaar.

Snij de asperges in het gewenst aantal stukken.

Bak in een pan de lapjes ontbijtspek krokant.

Garneer het ontbijtspek langs de sla.

Leg stukken lauwwarme asperges op de sla.

Hoe verser de ingrediënten, hoe lekkerder het gerecht. In plaats van verse sla, kan eventueel een kant en klaar zakje sla uit de supermarkt worden genomen.

Als vineuze begeleider bij dit smakelijke gerecht, valt te denken aan een Sauvignon Blanc uit Nieuw-Zeeland of Australië. Voor Francofielen kan dit natuurlijk ook een mooie Loire Sauvignon Blanc zijn.

Smakelijk !

Ed







































































































Leave a Comment