De keuze van Mevrouw

Pinard heette de wijn, welke in de ‘roaring sixties’ door het hippe jonge volkje werd gedronken. Deze, in literpakken verkrijgbare wijn, was voor een paar centen te koop bij grootgrutter Albert Heijn. Het was de eerste wijn met garantie. Namelijk, de garantie op hoofdpijn !

De rode versie van deze Pinard was afkomstig uit het Franse zuiden, destijds de wijnschuur van Frankrijk genoemd. Dit gebied, waar momenteel de Vin de Pays d’Oc vandaan komt, had beslist niet de kwaliteit in huis, die er momenteel geproduceerd wordt.

De uitgestrekte wijngaarden waren toentertijd beplant met druivenrassen van veelal bedenkelijke kwaliteit, zoals Aramon en Carignan. Het motto in die jaren was dan ook, kwantiteit. Het maakte niet uit hoe het smaakte, als het maar veel was.

Opbrengsten van 200 hectoliter per hectare en meer waren eerder regel dan uitzondering. De meeste van deze wijngaarden zijn inmiddels gerooid om plaats te maken voor rassen van een kwalitatief hoger niveau, zoals Granache, Syrah en soms wat Mourvèdre.

Af en toe vind je ze nog, heel oude wijngaarden beplant met Carignan. Dan wordt het ineens een heel ander verhaal. Als het sap van deze oude wijnstokken, met een minimum aan opbrengst, op een kwalitatief deugdelijke manier wordt gevinificeerd, dan ontstaat vaak een heel opmerkelijke, verrassende wijn.

Neem nu, het sinds 1915 bestaande familiebedrijf ”

Le Domaine de Madame

” met een oppervlakte van circa vijfenveertig hectare, gelegen in De Gard, in de nabijheid van de Zuid-Franse stad Nimes. De naam heeft dit domaine te danken aan het feit dat het altijd vrouwen zijn geweest die dit bedrijf hebben geëxploiteerd. In 1982 was het Emanuelle Delon, die de zaak overnam en het bedrijf grondig moderniseerde. Ook hier werden inferieure wijnstokken vervangen door modernere rassen en werd de nadruk gelegd op het maken van kwaliteit.

Behalve één wijngaard, die bleef ongemoeid. Een stukje grond met Caragnan stokken, welke in de dertiger en veertiger jaren van de vorige eeuw daar werden aangeplant.

Deze bijna 75 jaar oude wijnstokken geven een enorm geconcentreerde opbrengst van hooguit 30 hectoliter per hectare. In combinatie met het locale terroir is hier sprake van een heel bijzondere, wat boerse wijn. Geen wijn van dertien in een dozijn, niet echt groots, maar heel apart in geur en smaak.

De

2005 Sélection de Madame

– Carignan – Old Vines – Vin de Pays Gard (13% Vol.) is enigszins doorzichtig, robijnrood.

Een heerlijke, iets warme geur van geconcentreerd zwart fruit in combinatie met Provençaalse kruiden blijft boven het glas hangen. De vloeibare materie smaakt naar zwarte bessen, een hint van pruimen, kruiden en een vleugje peper.

De wijn is mooi in balans, met voldoende zuren ten opzichte van het aanwezige zoet. Zachte tannines in combinatie met een afdronk van middelmatige lengte maken van deze wat boerse wijn een aangenaam, smakelijk alternatief voor veel nieuwe wereldwijnen, welke technisch gezien vaak beter zijn gemaakt, maar veelal blijven steken in een correct geproduceerde, maar oh zo saaie wijn.

Heel licht gekoeld is dit een, niet al te zware, smakelijke wijn bij zwoele zomeravonden. Als maaltijdwijn komt de ‘keuze van mevrouw’ het best tot zijn recht bij gerechten uit de Provençaalse keuken.

Deze 2005 Sélection de Madame van ‘Le Domaine de Madame’ wordt op de markt gebracht door Maison Bessière uit Mèze. Dit handelshuis, opgericht in 1902 door François Bessière, staat momenteel onder leiding van kleinzoon Daniël en is gespecialiseerd in wijnen uit de regio Languedoc-Roussillon.

In Nederland is de 2005 Sélection de Madame te koop bij

EuroSlijter

, een groep van zelfstandige slijterij-wijnhandels, met vestigingen in heel Nederland.

Ed

Leave a Comment