Uw levensverhaal op papier

Wie heeft nooit eens geroepen: ‘Daar zou ik een boek over kunnen schrijven!’ Die verre reis, uw familiegeschiedenis en persoonlijke herinneringen zijn het waard om aan het papier toe te vertrouwen. Veel mensen doen dat ook. Schrijven over jezelf is ‘in’. Je kunt een digitaal dagboek bijhouden, maar mensen schrijven hun verhalen ook nog steeds op papier.

Dorien van Gils, journalist en historicus, geeft in Arnhem cursussen levensverhalen schrijven. ‘Ik vind schrijven zelf heerlijk. Het is een creatief proces om uit het niets – je gedachten – iets op papier te zetten. Ik heb vroeger dagboeken bijgehouden en ik weet hoe dat werkt. Het kan heel verhelderend zijn om gewoon voor jezelf te schrijven. Maar schrijven doe je ook voor andere mensen. Voor familie, kinderen en kleinkinderen. Veel cursisten zijn op een leeftijd dat ze de tijd hebben om hun herinneringen aan vroeger op te schrijven. Vaak is de geboorte van een eerste kleinkind de aanleiding.’ Ze begeleidt mensen met en zonder schrijfervaring. Sommigen hebben allerlei schrijfsels in de loop der jaren verzameld en willen daar nu eindelijk een boek van maken. In kleine groepen met persoonlijke opdrachten schrijven de deelnemers aan hun eigen levensverhaal. Dorien: ‘Ik werk met de puzzelstukjesmethode. Wat ik merk is dat mensen vooral behoefte hebben om structuur aan te brengen in hun herinneringen, anekdotes en verhalen. Tijdens de bijeenkomsten werken we met korte, associatieve schrijfopdrachten. Het gaat niet om correct Nederlands of om goed leren schrijven. En de deelnemers krijgen schrijfopdrachten om thuis verder uit te werken. Zo werken ze aan verhalen uit iedere periode van hun leven.’

July de Haar heeft inmiddels de smaak te pakken. ‘Ik schrijf nog steeds minstens een middag per week aan mijn levensverhalen. Daar ben ik met de cursus vorig jaar mee begonnen. De meeste ideeën waar ik al jaren mee rondliep, heb ik nu uitgewerkt. Ik heb een enerverend leven gehad. En als je in je eentje achter je bureau zit, dan komen er veel herinneringen bij je op. Dat belemmerde me om echt te gaan schrijven. Ik was al snel de draad kwijt. Nu schrijf ik in stukjes. Ik werk mijn herinneringen aan de mensen en de gebeurtenissen die in mijn leven belangrijk zijn geweest, een voor een uit. Soms een heel korte notitie, soms ook maak ik er een rond verhaal van. Je hoeft niet alles in volgorde te schrijven. En je hoeft ook niet over alles te schrijven.’

Schrijven over eigen ervaringen is leuk. Misschien wilt u een familiekroniek nalaten voor uw (klein)kinderen. Nu krijgt u de kans om uw levenservaringen tot een boek te maken. Schrijfervaring is niet nodig, wel het lef om te doen. Een computer is handig, maar u kunt uw verhalen gewoon met pen en papier schrijven. Na afloop van de cursus kunt u uw levensverhaal (laten) bundelen of er zelf een mooi boek van maken.

Op woensdagmiddag 12 september start in Arnhem een cursus

Uw levensverhaal op papier

. De cursus bestaat uit zeven bijeenkomsten. De kosten zijn € 115,-. Voor meer informatie neemt u contact op met Dorien van Gils:

026 – 351 99 25

(06) 242 851 20

dorien.van.gils@planet.nl

Leave a Comment