Hypotheek kinderen

Voor veel van onze kinderen is het moeilijk om zich als starter op de woningmarkt te begeven. Op het forum heeft Sallander gevraagd of er iemand uitleg kan geven over hoe het in zijn werk gaat als ouders hun kind met een hypotheek willen helpen.

Goldfinger heeft hierop gereageerd en het volgende geantwoord:

“Dit is eenvoudig op te lossen: sluit een onderhandse leningsovereenkomst met je kind met zakelijke rente en aflossingsvoorwaarden met daarin een vermelding dat het geld bestemd is voor de financiering van woning X te B.

Het verstrekte geld moet voor de fiscus aantoonbaar worden gebruikt ter financiering van de woning. Bijvoorbeeld op de afrekeningsnota van de notaris of correspondentie met bank of koper en uiteindelijk aan de hand van de bankoverschrijving.

Het kind kan de rente progressief aftrekken in box 1 en jijzelf moet de lening opgeven in box 3, waarbij jij uiteindelijk 1,2% belasting per jaar betaald over het geleende bedrag.

Nog een aanvulling. De jaarlijkse rente die je van je kind ontvangt kun je jaarlijks weer terugschenken. Belastingvrij tot ongeveer € 4.300 daarboven moet je schenkingsrecht gaan betalen. ”

Als u ook een regeling met uw kinderen hebt getroffen, of inhoudelijk wilt reageren, kunt u op de onderstaande textlink ‘geef uw reactie’ klikken en uw verhaal achterlaten.Leave a Comment