Tomaten eten is gezond en zorgt voor kleiner risico op kanker doo

Dat voeding rijk aan fruit en groenten belangrijk is bij de preventie van chronische ziekten zoals kanker hart en vaatziekten wordt door niemand nog betwist. De resultaten van diverse epidemiologische studies hebben de aandacht gevestigd op de gunstige effecten van de consumptie van tomaten en de rol van lycopeen in het bijzonder.Lycopeen is het carotenoide dattomaten hun typisch rode kleur geeft en is een krachtig oxidant.Het zou bescherming bieden tegen kanker (vooral prostaatkanker) en hart en vaatziekten.

Hoewel lycopeen ook voorkomt in vruchten zoals watermeloen, roze pompelmoes, abrikoos, mango en papaja, leveren tomaten en verwerkte tomaten in de westerse voeding tot 80% van de opgenomen hoeveelheid lycopeen.De beschikbaarheid uit een gestoofde tomaat blijkt groter dan een rauwe tomaat.De toevoeging van een beetje vet aan de tomatenbereiding zorgt voor een nog betere absurptie. Lycopeen is een vetoplosbare antioxidant.-


Antioxidanten:-




Als gevolg van allerlei omzettings processen komen in het lichaam vrije radicalen vrij. Vrije radicalen kunnen schade aanbrengen aan een cel en spelen een belangrijke rol in het verouderingsproces.Antioxidanten maken vrije radicalen onschadelijk.Antioxidanten zijn verbindingen die reageren met

de vrije radicalen en hen op die manier onschadelijk maken. Als de balans tussen de vorming van vrije radicalen en de antioxidantverdediging is verstoord, kunnen vrij radicalen schade aanbrengen aan het lichaam.-





Leave a Comment