Mandela tekenen, een hobby van formaat

Enkele jaren geleden nam ik door toeval kennis van het `MANDALA TEKENEN´. Ik wist niet wat een MANDALA was laat staan dat er cursussen waren waar je les kon krijgen in deze vorm van kunst.Want kunst is het!

Ik heb mij uit nieuwsgierigheid verdiept in de achtergrond van de mandala zonder daarbij de realiteit van het ´leven´ uit het oog te verliezen. Velen denken nl. dat het mandala tekenen gecombineerd gaat met etherische zaken. Men MOET mediteren, men MOET zich verdiepen in chakra´s, etc.

NIKS MOET is mijn leuze bij het maken van mandala´s. Je kunt en mag je ermee bezig houden maar de wens daartoe ontwikkelt zich vanzelf of niet. Ik heb vaak gehoord bij het geven van cursussen ´maar ik kan helemaal niet tekenen.´ De drempel blijkt heel erg hoog te zijn.

Toch waren het juist die cursisten die de mooiste mandala´s maakten en zelf versteld stonden van wat er tevoorschijn kwam.

Ik creëerde wel steeds een rustige omgeving met op de achtergrond wat zachte muziek. Thuis zorg ik dat ik uitgerust ben, niet gehaast en er zijn altijd wel wat brandende kaarsen om mij heen. maar die zijn er ook als ik lees, handwerk of TV kijk.

Hieronder geef ik een korte omschrijving over de herkomst van de mandala.


MANDALA EN WAT BETEKENT DIT.


Het woord `mandala´ komt uit het Sanskriet en betekent CIRKEL Symbolisch wordt hier de oneindigheid van het leven mee bedoeld. Een mandala geeft als het ware een blauwdruk van de oneindige kosmos weer. In de oorspronkelijke vorm van de mandala zoals toegepast in het Hindoeïsme en Boedddhisme, bestaat de mandala uit magische diagrammen waarbinnen afbeeldingen van Goden en symbolen voorkomen. Deze mandala´s dienden toen en nog steeds als hulpmiddleen om te mediteren. Men verkreeg inzicht in wijsheden en zo droeg de mandala ook bij tot de inwijding van de monnik.

Maar kijken wij om ons heen, dan zien we de mandala vormen ook terugkomen in de architectuur. Denk hierbij bv. aan de rozetvensters die wij vooral in cathedralen aantreffen.

Zoals zovele Oosterse kennis naar het Westen is overgewaaid, is dit ook gebeurd met de Mandala als inzichtbrengend of helend beeld.

Tekenen, bordurend, schilderend of dansend wordt binnen de ruimte van de cirkel contact met onze eigenheid gezocht. De kern waar al ons oerweten aanwezig is. Het midden van de cirkel is onze kern en daaromheen tot de rand van de cirkel is ons leven. Die ruimte vormt de bewegingsruimte om te groeien.

Mijn voorkeur gaat uit naar het maken van mandala´s met kleurpotloden, het liefst acquarel potloden omdat je hiermede de kleuren zo mooi in elkaar kunt laten vloeien.

De invulling van de cirkel is heel persoonlijk. De één maakt gebruik van voorbeelden zoals afbeeldingen van vlinders, schelpen, visjes, o.d. De ander prefereert de cirkel in te vullen met lijnen, ronde, langwerpige of vierkante figuren. De cirkel zelf ….. een passer of een bordje. Het kan beide.

Er zijn veel boeken verschenen over het maken van mandala´s.

Kinderen vinden het enig om een mandala als kleurplaat te krijgen.

Ik wil graag verwijzen naar een uitermate informatieve website

die veel uitgebreider ingaat op hetgeen ik u hierboven vertel.

Er is zoveel meer om kennis van te nemen.

www.innerned.org/mandala1.html Maar tikt u via Google ´mandala tekenen´ in en laat het zoekprogramma haar gang gaan, dan kunt u een keuze maken uit vele websites

















































Leave a Comment