Ja, kom nou, kun je je afvragen…Ruiteryoga, okay, kan ik inkomen, maar Paardenyoga??? Ik zou ook niet weten hoe een paard yoga-oefeningen zijn bij te brengen, maar toch….!
Het woord ‘yoga’ betekent immers ‘verbinding’. Anders vertaald op paard
en
ruiter gericht; Op zoek gaan naar een éénheid tussen paard
én
ruiter.
Eerst maar eens poetsen en wat massage voor de spieren van Maurits en dan naar de buitenbak. Er is nog niemand aanwezig, dus dat is wel even lekker zo.
Na een paar rondjes inlopen, gaan we aan de slag. Willeke te paard en ik in de cirkel en we oefenen allereerst hoe een ruiter de aandacht zowel bij het paard, alsook bij zichzelf kan houden.
De lichaamsbewegingen van een paard wijken nogal af ten opzichte van die van een mens. Nou is het wel ook weer zo, dat als de ruiter zich ontspannen weet, dit gevoel op het paard overgebracht kan worden.
Kijk, dan ontstaat de verbinding…ruiter en paard met elkaar
verbonden
weten. De druk van de ruiterschoenen in de stijgbeugel verandert steeds naar gelang de ruiter zelf ontspannen/gespannen is en daarbij maakt het wat uit of het paard loopt, draaft of galoppeert in rechte lijn of in bochten. het paard voelt de veranderingen van de ruiter feilloos aan en reageert daarop.
Dit is de eerste oefening, die we vanavond proberen en na een half uur stoppen we ermee, want het is nogal intensief. Concentreren, aandacht erbij houden en steeds de kleinste veranderingen beseffen.
Het ontspannen deel van deze les bestaat uit ‘kunstjes’ laten doen, waardoor, juist door het ‘speelse’ ervan, spieren en gewrichten van Maurits extra aandacht krijgen en eventuele afwijkingen direct opvallen.
De eerste foto’s tonen de ‘voeten in de stijgbeugel voelen’ en daarna allerlei kunstjes. Let maar eens op de concentratie van Maurits en de buigingen in benen, knieën, nek en rug.
Het lijkt allemaal erg serieus, maar dat valt wel mee, want er wordt wat afgelachen en afgehinnikt hoor.
franslj en willeke.