VijftigPlusser.nl – The Big 5: De Leeuw – 50 PLUS, ACTIEF EN GEZELLIG!

De leeuw is één van de grootste katachtigen. Hij behoort inderdaad tot dezelfde familie als onze huispoes. De leeuw kennen wij als de koning van de jungle, doch zijn leefgebied is de uitgestrekte savanne, op de vlakte dus. De leeuwen leven in familiegroepen. Deze bestaan uit enkele leeuwinnen met hun jongen en enkele jonge mannetjes uit andere groepen. Als een mannetjeswelp de drie jaar bereikt wordt het verstoten uit de clan en is het genoodzaakt alleen rond te dwalen of zich in een andere familiegroep te vestigen. De leeuw is een groot roofdier dat een gespierd en soepel lichaam heeft. Hij heeft ook een woest gedrag en heeft enorme kracht. De leeuw leeft in Afrika en India. In Afrika leven ongeveer nog 50.000 leeuwen, in India minder dan 300. Zolang er prooien zijn kan de leeuw overleven. De Indische leeuw is ongeveer 30 cm kleiner dan de Afrikaanse. Ook is de Indische leeuw minder agressief omdat hij daar al jaren wordt beschermd.


UITZICHT


Zoals alle katachtigen heeft de leeuw een ruwe tong, grote snorharen, goede oren en teennagels die ze kunnen intrekken. Het zijn zoogdieren met een mooie vacht. Het zijn zeer goede jagers en hebben een lenig lichaam. Ze hebben scherpe tanden en nagels en daarbij zeer gevoelige zintuigen. Een mannetje krijgt zijn manen van zijn derde levensjaar. Hij is groter dan dan de vrouwtjes. Een volwassen leeuw kan al gauw 250 Kg wegen. De dikke zool en teenballen onder aan de leeuwenpoot lijken wel op kussens. Zo kan hij stil bewegen. Het zijn de schokdempers als hij rent en springt. Aan de staart kan je zien in welk een humeur de leeuw verkeerd. De nagels liggen tussen de beharing en de teenballen veilig weggeborgen tot hij ze nodig heeft.

DE JACHT De jacht wordt door de leeuwinnen gedaan. Zij jagen in groepen. Eén van hen sluipt om het prooidier heen. Tegelijk leiden de andere leeuwinnen de aandacht af. Ze laten zich duidelijk zien en omsingelen het dier. Een paar rennen op de prooi af. De prooi schrikt en rent de andere kant op om te vluchten. Maar daar staat de leeuwin die op de prooi wacht. Recht in haar klauwen. Leeuwen doden niet altijd hun prooi. Soms wordt er gewacht tot andere dieren dit werk voor hen opknappen.


Mogelijke prooien.:

– Gazelle – Antilopen – Wrattenzwijnen – Zebra – Gnoe – Hagedissen – Vogels – Ratten

Door de manen van het mannetje is hij minder geschikt om te jagen. Zijn uiterlijk is te opvallend. Veel mannetjes leven dan ook meestal van het voedsel dat de vrouwtjes vangen. Hoewel het mannetje haast nooit helpt bij de jacht, heeft hij wel steeds voorrang op de buit. De prooi wordt meestal naar de schaduw gesleept, waar het mannetje er zich tegoed aan doet. Dan is het de beurt aan de leeuwinnen met hun welpen. Tegen valavond laten de leeuwinnen de welpen achter om op jacht te gaan. Hun zandkleurige huid maakt ze dan zo goed als onzichtbaar tussen de hoge dorre grassen. De leeuw is een echte schrokop. De volwassen mannetjes eten meer dan 40 Kg vlees per dag. Een vrouwtje ongeveer 25 Kg/dag.


GEBOORTE

Een leeuwin draagt haar jongen 14 tot 15 weken in haar buik. Ze brengt steeds per worp twee of drie welpen ter wereld die elk 0,9 tot1,8 Kg wegen. Ze zijn zo groot als een konijn. Ze worden de eerste maanden gezoogd tot ze vlees kunnen verteren. Acht van de tien welpjes sterven voordat ze 2 jaar oud zijn. Wanneer ze zich niet goed verbergen vallen ze zelf ten prooi van arenden, hyena’s of andere roofdieren. Andere leeuwen vormen echter de grootste bedreiging voor welpen. Moordende mannetjes die hun vaders verdrijven en de troep overnemen.

WETENSWAARDIGHEDEN – Leeuwen brullen na zonsondergang, na het doden en als ze klaar zijn met eten.

– Wetenschappers hebben vastgesteld dat de leeuw meer dan negen verschillende geluiden maakt.Het grommen is hun taal waarmee ze vertellen of ze man of vrouw zijn, hoe oud ze zijn, hoe ze zich voelen en waar ze leven.

– In éénzelfde familiegroep worden de jongen praktisch op hetzelfde moment geboren. Zo kunnen de moeders elkaar bijstaan bij het opvoeden en grootbrengen van de welpen.

– De leefruimte voor de leeuwen wordt meer beperkt door de landbouwuitbreiding.

– Uit recent onderzoek is gebleken dat de kleur en de weelderigheid van de manen van het mannetje, voor de leeuwin een bron van informatie is over de gezondheidstoestand van het mannetje. Donkere en indrukwekkende manen zouden een teken zijn van ervaring en lichamelijke kracht.

Jimaru en Jill

































Leave a Comment