Eerste krant op elektronisch papier een feit

Les Echos, in Frankrijk de grootste uitgever van financiële media en pionier op het gebied van dagbladen, brengt vandaag als eerste ter wereld de dagelijkse krant uit op elektronisch papier.

Dit wordt gerealiseerd met behulp van de innovatieve elektronische papiertechnologie van het Nederlandse bedrijf iRex Technologies. Het draagbare apparaat van iRex, de iLiad, beschikt over een WiFi module waardoor continu draadloos updates en nieuwe informatie kunnen worden gedownload. Op ieder tijdstip, onafhankelijk van waar je bent, is het nu mogelijk om je krant te ontvangen en te lezen. Een jaarabonnement op de service van Les Echos kost, inclusief een iLiad, 769 euro.

iRex biedt, op basis van elektronisch papier, een oplossing om geschreven digitale content te kunnen lezen alsof het op papier gedrukt staat, zonder externe invloeden voor het leesgemak door reflecties en ongewenst invallend licht. Daglicht, of een simpele leeslamp, zijn al voldoende voor een perfecte leesbaarheid.

En net als bij de papieren krant kan de lezer aantekeningen maken, of bepaalde gedeelten markeren. Maar anders dan bij de papieren krant kan hij de van aantekeningen voorziene tekst gemakkelijk overzetten naar zijn PC, of doorzenden en delen met vrienden en collega’s.

De lezers van de elektronische krant ontvangen dagelijks van Les Echos twee verschillende edities op hun iLiad, een van Les Echos zelf en een van Agence France Presse (AFP). Beide edities worden gedurende de dag regelmatig via een draadloos netwerk ge-update, zonder dat hier een computer aan te pas hoeft te komen.

“Een nieuw tijdperk is aangebroken voor kranten en andere dagelijkse publicaties. Mensen zijn niet langer gebonden aan één tijd en plek, maar ontvangen het nieuws gelijk op hun eigen iLiad. Een revolutie,” zegt Philippe Jannet, Director of Electronic Publishing van Les Echos. “Wij staan erom bekend dat we altijd de eerste zijn met innovatieve oplossingen voor onze lezers. Dat doen we al sinds onze oprichting, nu bijna een eeuw geleden. Naast de krant hebben de abonnees ook toegang tot verschillende e-boeken en een extra AFP-editie van de krant. Ze kunnen de iLiad nu tegen een aantrekkelijke prijs bestellen. Een totaalaanbod dus.”

“We zien veel mogelijkheden in het digitaal aanbieden van kranten, het past in deze tijd. We zijn dan ook erg blij dat we, samen met Les Echos, een eerste stap hebben kunnen maken in het realiseren van deze visie,” zegt Hans Brons, CEO van iRex Technologies. “Nu kunnen we laten zien waartoe onze technologie in staat is. Ook in Nederland zijn we aan het kijken naar mogelijkheden om de digitale krant via iRex in te voeren,” aldus Brons.


Over iRex Technologies


iRex biedt, op basis van elektronisch papier, oplossingen om geschreven digitale content te kunnen lezen alsof het op papier gedrukt staat, alleen nu gecombineerd met de interactiviteit, flexibiliteit en mogelijkheid van continu updaten van digitale informatie. iRex focust zich voornamelijk op de B2B markt. Ze ondersteunt bedrijven in het weergeven van hun informatie (kranten, boeken, documenten) aan klanten, abonnees en medewerkers. Waar ze ook zijn en wanneer ze ook willen. iRex Technologies B.V. bevindt zich op de High Tech Campus in Eindhoven en is een spin-off bedrijf van Philips. www.irextechnologies.comLeave a Comment