Tekenaar brengt eerbetoon aan Rembrandt in boekvorm Rembrandtiek

Zaandijker Piet-Hein Zijl komt eind juni met eigen uitgave prentenboek Vele tientallen tekeningen, gelardeerd met etsen, uit een periode die een veertig jaar beslaat (1967-2007), vormen samen het 122 pagina’s tellende boek ‘Rembrandtiek’. De thema’s zijn het Leidse Rembrandtfestival, een Rembrandtmiddag voor kinderen in het Zaans Museum, zelfportretten, het Rembrandthuis in Amsterdam, Koninginnedag, Wereldmuziekfeest en Cataluna in Haarlem, Archeon, Sail, en verder landschappen, kastelen en stadsgezichten door heel Nederland. Rembrandtiek getekend, want dat is de stijl van Piet-Hein Zijl.

De Zaandijker Piet-Hein Zijl (1946, Koog aan de Zaan) is altijd een groot bewonderaar geweest van het werk van Rembrandt. Hij imiteerde hem aanvankelijk in tekeningen en etsen, en ook dat is in ‘Rembrandtiek’ te zien, maar met het verstrijken van de tijd werd Zijls handschrift vrijer en kwam daardoor meer en meer los te staan van zijn inspirator uit de Gouden Eeuw.

Op de Rembrandtfestivals in Leiden van 2005 en 2006 voelde de kunstenaar zich als een vis in het water. Hij tekende er muzikanten, levende schilderijen en voor hem poserende ‘hoeren’ en ‘bedelaars’. In 2006 ging hij zelf in een Rembrandtkostuum gekleed. Een rake afbeelding daarvan siert de achterzijde van het goudglanzende omslag van ‘Rembrandtiek’ -aldus niet alleen een ode aan de kunstenaar brengend, maar ook die roemruchte Gouden Eeuw wordt zo niet geëerd, dan toch in herinnering gebracht. De weergaven van schepen als Duyfken, Batavia, Amsterdam en Wasa bevestigen dat.

De voorzijde van ‘Rembrandtiek’ toont een musicerend trio tijdens het festivaloptreden op het Leidse Gerecht in 2006, in bij de 17e eeuw passende kledij. Het binnenwerk bevat (licht)drukken op fraai natuurwit papier van 120 grams.

In de laatste week van juni van 2007 zijn de eerste exemplaren gereed. Het boek is alleen verkrijgbaar via de auteur (lees: tekenaar): Piet-Hein Zijl, tel. 075-6167828 of email p.h.zijl@hetnet.nl. Prijs (incl. verzendkosten) € 29,50.Leave a Comment