Natuur rond de Slotbosse toren.

Wij zijn bij de Slotbosse toren gaan wandelen. Het is een mooi gebied en de Toren is een ruïne van het oorspronkelijke kasteel Strijen. Ik heb een klein stukje van internet gehaald om te vertellen wat het precies is.De foto,s zijn rond om de toren gemaakt


Oosterhout


Adres:

Kasteeldreef in Oosterhout

Gebouwd:

rond 1325

‘Eenzaam sinds’:

15e eeuw

Eenzaam waarom:

In de 15e eeuw is het kasteel verwoest tijdens de Hoekse en kabeljauwse twisten (1350-1490).

Bouw:

De toren maakte onderdeel uit van het kasteel van Strijen, Dit was een middeleeuws kasteel van 6 verdiepingen. De 14e eeuwse toren is in de 15e eeuw nog verhoogd en het kasteel uitgebreid.

Bijzonderheden:

Het kasteel van Strijen ligt exact op de grens van hei oude hertogdom Brabant en het graafschap Holland. Een andere naam voor de toren van Strijen is ‘Slotbossetoren’, dit omdat de ruïne tot 1880 omringd geweest is met een bos. het verhaal wil zelfs dat uit dit bos 255 eikenbomen gekapt zijn voor de bouw van de Armada-vloot van Spanje. Na de verwoesting in de 16e eeuw, heeft het kasteel er lang als ruïne bijgelegen. Het deed echter dienst als steenleverancier voor de omgeving tot in 1714 besloten is in ieder geval het restant van de grote toren te bewaren. Hiervan staat nu nog een 27 meter hoog hoekstuk. Een slotgracht zorgt ervoor dat de toren niet erg dichtbij te benaderen is, maar er loopt wel een voetpad omheen.

hartelijke groeten redone

Leave a Comment