Herdenken 4 mei Vrijheid is nooit vanzelfsprekend

Tijdens de Nationale Herdenking herdenken we allen – burgers en militairen – die in het Koninkrijk der Nederlanden of waar ook ter wereld zijn omgekomen sinds het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog, in oorlogssituaties en bij vredesoperaties.Laten we nooit vergeten wat er is gebeurd!


5 mei, Dag van de Vrijheid: feesten, dansen èn praten
Op 5 mei viert Nederland dat wij 62 jaar in vrijheid leven. Op de dertien Bevrijdings-festivals doen zeven- tot achthonderdduizend mensen mee met de Dag van de Vrijheid. De gratis Bevrijdingsfestivals vormen met elkaar het grootste muziekevenement van Nederland. De festivals bieden muziek, dans entheater. Bezoekers worden bovendien uitgedaagd om om na te denken over vrijheid hier en elders ter wereld.


Bevrijdingsfestivals en Ambassadeurs van de Vrijheid


In 2007 gaan Krezip, Opgezwolle en Racoon als Ambassadeurs van de Vrijheid op pad. . Krezip en Racoon vliegen met helikopters van de Koninklijke Luchtmacht naar de festivals. Opgezwolle gaat met de bus.

De Ambassadeurs van de Vrijheid voeren acties op de Bevrijdingsfestivals met de vier samenwerkingspartners van het Nationaal Comité 4 en 5 mei. Deze partners werken, bouwen, investeren en bewaken vanuit hun eigen internationale invalshoek de vrijheid werken Op 5 mei, op de Bevrijdingsfestivals, staan Vluchtelingen Werk Nederland, Mensen in Nood/Cordaid, War Child en Anmesty International samen met de Ambassadeurs van de Vrijheid stil bij het feit dat vrijheid niet vanzelfsprekend is.


Debatten met Fred


Iedereen vindt vrijheid belangrijk – en vanzelfsprekend – maar wat is vrijheid eigenlijk? En hoeveel kun je er van gebruiken zonder aan de vrijheid van een ander te zitten? Het Nationaal Comité 4 en 5 mei heeft Fred te hulp geroepen. Fred heeft een vaak bijzondere opvatting over wat vrijheid is. Fred wil graag van mensen horen hoe zij nou over vrijheid denken. Tijdens de debatten op de festivals staan dit jaar vrijheid,

grondrechten en veiligheid centraal. Fred zal de verschillende onderwerpen inleiden met een korte film, waarna de discussie los kan barsten!


4 en 5 mei: twee zijden van dezelfde medaille


Sinds het einde van de Tweede Wereldoorlog is de wereld nog geen dag zonder oorlog geweest. Vrijheid is dan ook gecompliceerd: de vrijheid van de één, valt of staat met de vrijheid die een ander hem of haar laat.

Op 4 mei herdenken we in Nederland onze oorlogsslachtoffers. En op 5 mei vieren we feest omdat we beseffen dat we in vrijheid leven, zonder te vergeten dat vrijheid niet vanzelfsprekend is.


Het Nationaal Comité en de Bevrijdingsfestivals


De dertien Bevrijdingsfestivals zijn zelfstandige festivals die onderling samenwerken.Hierbij verzorgt het Nationaal Comité 4 en 5 mei de coördinatie met betrekking tot nationale fondsenwerving, communicatie en

een aantal inhoudelijke projecten. Deze projecten zijn onder meer de acties met de samenwerkingspartners, de Ambassadeurs van de Vrijheid, de 5-meidebatten en de stemmingmakers die opiniepeilingen over vrijheid

houden op alle festivals. Maar ook een gezamenlijke huisstijl, door middel van festivalposters, boekjes en aankledingsmateriaal van de festivals wordt centraal vanuit het Nationaal Comité gerealiseerd.
Leave a Comment