De ontwikkeling van het nordic Walken….. en hoe het verder gaat

Toen in 2000 de eerste moedige nordic walkerinnen en nordic walkers het “lopen met stokken” ontdekt hadden, geloofde nog niemand aan de Noorse fitnessrevolutie. De ontwikkeling van het bewegingsconcept nordic walking verliep tot 2003 onopvallend. Het was het gezondheidsaspect van het nordic walking dat voornamelijk de aandacht trok. De sportartikelen-industrie reageerde en de trend nordic walking was geboren.


Van trend tot gezondheidssport


Na de “hype” is het nordic walken nu in de realiteit aangekomen. Vanuit de trendsport nordic walking heeft zich een nordic walking scène gevestigd. Met alle voor- en nadelen. De nordic walking clinics, de kennismakingslessen en de basiscursussen zijn gevestigde standaards die grote aanhang vinden. Maar er is meer: veel mensen hebben specifieke wensen, specifieke doelen, maar er bestaat ook een grote doelgroep die door bepaalde klachten en/of ziektebeelden een aangepast en medisch vakkundige nordic walking cursus willen volgen.


Gestructureerde thema`s en specialisatie


Voor mensen met aandoeningen en/of klachten is “het thematiseren” en “de specialisatie” van het nordic walkinger belangrijk! Denken we even terug, de reden voor de ongelooflijke ontwikkeling van het nordic walking lag binnen het grote inzetgebied van het nordic walking: gezondheid, fitness, buitensport, recreatie, toerisme, sport voor familie, sport voor kinderen, sport voor senioren, enz. Precies hier ligt nu ook de sleutel tot het verdere succes. Nordic Walking heeft specialisatie nodig!!!! De nordic walking instructeurs moeten échte specialisten op hun gebied zijn en professioneel werken. Gelukkig zijn er voor deze speciale doelgroep veel fysiotherapeuten die ook nordic walking instructor zijn. Er bestaan nu zelfs meerdaagse opleidingen voor fysiotherapeuten die met patientengroepen het nordic walking als “nabehandeling” en stimulatie tot meer bewegen willen doorvoeren. Vraag uw fysiotherapeut, hij kan u verder helpen.

Beweging geeft verbondenheid!

Blijft U gezond!

Luc Hameleers

Fysiotherapeut/manueel therapeut

Leave a Comment