Een bekoorlijk provinciestadje op slechts 18 Km van Antwerpen aan de samenvloeiing van de Grote ende Kleine Nete. Het wordt terecht de poort der Kempen genoemd .
WANDELEN
Voor diegenen die voor één dag afzakken naar Lier zijn er ongetwijfeld de erfgoedwandelingen voor de individuele toeristen. Dat kan met of zonder gids, maar geef in ieder geval je ogen de kost!Dit kan van 1 mei tot 31 oktober. Op zondagen is het vertrek voorzien op de Grote Markt aan het stadhuis. Deze wandelingen duren ongeveer 2 uren en je kan kiezen tussen :
– In de smidssporen van Louis Van Boeckel
– In Lier kan je alle kanten uit (Lierse kant)
– Hoog bij St.Gummarus (bezoek aan de kokkentoren)
– Een stapje in het verleden (begijnhofbezoek)Bewegwijzerde wandelingen vinden we eveneens in Lier :
– Felix Timmermanspad start Grote Markt (begijnhof en vesten 5 of 3 Km)
– Pallieterpad start Zimmertoren(natuurwandeling door de Lierse Polder 5 of 12Km)
NORDIC WALKING
Voor de echte nordic walking kan je terecht op de Kesselse heide waar regelmatig begeleide wandelingen plaatsvinden. Kesselse heide ligt op amper 5 Km van Lier centrum. Ook voor de gewone natuurwandelingen is de heide een prachtig gebied !
FIETSEN
De provincie Antwerpen stelt maar liefst 49 bewegwijzerde fietsroutes voor die in afstand variëren van30 tot 50 Km. In Lier kan je kiezen uit 5 routes. Routes met duidelijke wegbeschrijvingen en interessantetoeristische weetjes. De horecazaken onderweg zijn hierbij zeker niet vergeten !!!
Je kan kiezen uit :
Abraham Hansroute
(Bekend van zijn kinderbibliotheek.) Fietsroute langs weiden, akkers, hoeven, kasteeldomeinen, rivierlandschappen en de industriële archeologie van de Rupelstreek. 20 of 40 Km. –
Arkelroute
(Land van Arkel was één van de zeven kwartieren in het Antwerpse 17de eeuwse Hertogdom Brabant) Fietsroute langs Rijmenam, Beerzel, O.LV.Waver en Berlaar. Het bochtige traject in Lier langs de Nete richting Gestel en de sprookjesachtige waterburcht het Hof van Rameyen. 42 Km. –
Boomgaardroute
( Boomgaarden van de kersenteelt) Fietsroute ten Noorden van Lier op het grondgebied van Broechem – Emblem In de lente wanneer deze bomen in bloei staan is deze route zeker een aanrader. 30 Km. –
Diamantroute
(Nijlen en omstreken is het Kempens centrum van de diamant- bewerking) Fietsroute ten Oosten van Lier , in de gaffel gevormd door de Kleine en de Grote Nete. Veel naald en loofbomen, maar ook akkers en kastelen. 30 Km. –
Netelandroute
( Een vlakke djkfietsroute) Fietsroute langs de Nete, de Rupel, het Netekanaal, de Duffelse sluizen en het Zennegat, de samenvloeiing van de Dijle , Nete en Zenne. Verder langs het fort van Koningshooikt (deelgemeente van Lier), de resten van de abdij van Roosendael en de kastelen ter Elst en Hof van Ringen. 28 of 44 Km.Verder wil ik nog vermelden dat de Boomgaardroute en de Diamantroute op elkaar aansluiten in Emblem zodat jij je fietsroute nog wat kan uitbreiden.Wie niet wil wandelen of fietsen kan ook de verschillende autoroutes volgen .
Wij noemen hier maar enkele belangrijke zoals :
– Pallieterlandroute (100 Km.)
– Abdijenroute ( 95 Km.)
– Voor- en Noorderkempenroute ( 100 Km.)
– Taxandriaroute (Brengt je tot in Breda) ( 120 Km.)
Zo zie je maar dat er in en rond Lier veel gewandeld, gefietst en aan Nordic walking wordt gedaan.Het is ook niet moeilijk omdat hier zoveel mooie landschappen, hoeves, kastelen, abdijen, kerken enmonumenten te zien zijn. Het kan voor één dag, maar ook voor week-end en langere periodes. In Lier hebben wij echt wel gezellige hotelletjes, drank en eetgelegenheden. Je kan zelfs met de trein komenen hier een fiets huren om één van de routes te doen. Het geeft allemaal geen problemen. Voor meer inlichtingen omtrent deze wandel, fiets, nordic walking en autoroutes kan je altijd terecht bij de dienst toerisme in Lier onder het stadhuis. Deze mensen helpen je graag verder wanneer er vragen of problemen zijn. Geniet van Lier en omstreken en kom ook eens langs. Misschien ontmoeten wij elkaarwel op één of ander gezellig terras.
Jimaru