Als de dag van Gisteren nieuw programma bij MAX

Als de dag van Gisteren’ van MAX haalt geëmigreerde Nederlanders even terug naar hun vaderlandDe meesten van ons hebben wel een oom of kennis die lang geleden zijn geluk ging beproeven in Canada, Zuid-Afrika of Australië. Ze bouwden daar een volledig nieuw leven op en de banden met Nederland verwaterden in de loop der tijd. Maar op latere leeftijd steken heimwee en sentiment vaak toch de kop op.

Voor het nieuwe 8-delige programma Als de Dag van Gisteren van Omroep MAX haalt Martine van Os daarom lang geleden geëmigreerde Nederlanders weer even terug naar hun vaderland. Ze neemt ze mee op een reis langs hun verleden, de tijd van kind tot aan hun vertrek. Hoe is het om uit het oog verloren familieleden weer te zien? Of het ouderlijk huis? Of je eerste liefde? En hoe is Nederland in de tussentijd veranderd? Wat is er over van het vaderland dat ze altijd zijn blijven koesteren? Er staan hen allerlei bijzondere verrassingen en ontmoetingen te wachten. Treurige, maar ook vrolijke. In ieder geval verrassingen die hun tijd in Nederland weer helemaal tot leven brengen.

Een van de mensen waar Martine deze sentimental journey mee zal maken is Johan. Johan vertrok ruim 40 jaar geleden naar Australië en iets later naar Nieuw Zeeland. Hij werd daar verliefd op Pam en kregen samen een zoon, Gregory. In 1969 ging het gezin naar Nederland, omdat Johan’s moeder wilde dat hij terugkwam. Pam was zwanger van haar tweede kindje. Ze vonden een huisje in Callantsoog. Maar toen sloeg het noodlot toe, hun dochtertje werd dood geboren. Het baby’tje werd bij het kerkje in Callantsoog begraven waar ze sinds die tijd niet meer terugkeerden. Toen Pam’s moeder ziek werd besloten ze opnieuw te vertrekken, ze verhuisden in 1971 naar Nieuw Zeeland. Johan is in 1990 voor het laatst in Nederland geweest. Martine neemt hun mee naar het huis waar Johan opgroeide in Amsterdam West. En ze gaan naar het graf van hun overleden dochtertje. En natuurlijk is er een hereniging met de uit het oog verloren familie.

Deze en andere mooie en ontroerende verhalen ziet u vanaf zaterdag 25 augustus in Als de dag van Gisteren om 20.20 uur op Nederland 2 bij MAX.Leave a Comment