Culturele activiteiten tijdens World Press Photo Expositie in Wag

De eerste 3 weken van december zal in de Johannes de Doperkerk in Wageningen de World Press Photo expositie te zien zijn. Rond deze tentoonstelling zijn door Wageningse kunstenaars en instellingen een aantal culturele activiteiten georganiseerd. Een groot deel van deze activiteiten vinden tijdens de expositie plaats in de BBLTHK, op een steenworp afstand van de expositie zelf.


Fotowedstrijd

Als aanloop naar de expositie is door Stichting Cultuur in Wageningen vanaf 31 oktober een fotowedstrijd georganiseerd. Centraal hierbij staan de verschillende interpretaties die aan een foto gegeven kunnen worden. Teksten van 5 bekende wageningse schrijvers staan bij deze wedstrijd centraal. Mensen worden uitgenodigd om hier met een foto op te reageren. Gebruik je mobiele telefoon, photoshop, ensceneer, …..niet de fotografische kwaliteit staat hierbij voorop, maar juist de interpretatie van de tekst. Lees hier verder over deze wedstrijd ….


Theater

Tijdens de opening van de World Press Photo expostie zal de theaterproductie ‘Bewogen Beeld’ van de stichting Lens te zien zijn. De mooie, maar vaak ook gruwelijke foto’s van de World Press Photo tentoonstelling hebben gediend als uitgangspunt voor de makers. Al schuifelend langs de zorgvuldig neergezette panelen blijven oorlogen, martelingen en verminkingen voor de meeste bezoekers een ver-van-mijn-bed-show. Schrijver David Mulder en regisseuse Kristien Sonnevijlle gingen daarom op zoek naar de wreedheid in ieder van ons.

Tijdens de expositie zal de voorstelling nog diverse malen te zien zijn.


Discussie

Op 12 december zal er in de BBLTHK een discussie over de World Press Photo plaatsvinden.

Onderwerp van de discussie zal zijn: het fenomeen World Press Photo en de maatschappelijke betekenis ervan. Deelnemers aan de discussie zijn fotojournalisten Bert Verhoeff en Kadir van Lohuizen (onder voorbehoud) en Michiel Munneke (directeur World Press Photo).


Kunst

In de BBLTHK zijn gedurende de expositie twee kunstprojecten te zien. Annemiek Kooijman, Nienke Schipper en Marij Roex van kunstenaarscollectief De Muiterij geven hun visie op de werkelijkheid: wat je ziet of wat je niet ziet. “Het is iets van alle dag ons dagelijks brood. Kijken we waar de schijnwerpers op zijn gericht of kijken we juist naar de duistere kant”

Het stadsarchief, een installatie van Dienke Groenhout i.s.m. Remco de Kluizenaar, zal een centrale plek in de BBLTHK innemen. Stapels oud nieuws en voorbije verhalen vormen de fundamenten voor deze stad van kranten. “Torenhoge gebouwen van oud papier. Wat klinkt daar uit de lades van het stadsarchief? Gemurmel, een boodschap op een antwoord apparaat, een stukje journaal…..? Open een van de archieflaatjes en een flard geschiedenis fluistert in je oor.”

Een overzicht van alle activiteiten voorafgaand en tijdens de World Press Photo expositie is te zien op: http://www.worldpressphoto.cultuurinwageningen.nl

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top