23, 24 25 mei 2008 De 6e Nationale Koi- en Vijverdagen

Evenement op gebied van tuinen, vijvers, Koi en aquaria Hoewel ze op het eerste gezicht niet zo aaibaar zijn als honden of katten, worden Koi (ook wel: `Nishikigoi’ of gekleurde karpers) door steeds meer mensen als volwaardige huisdieren beschouwd. Van de naar schatting 2 miljoen vijvers in Nederland en België worden er zeker 200.000 door Koi bewoond. Alles over de Koi is op 23, 24 en 25 mei 2008 te vinden op de 6e Nationale Koi- en Vijverdagen in Safaripark Beekse Bergen. Het evenement is geheel door hobbyisten opgezet.

De Koi is zo’n 200 jaar geleden ontstaan. In de onherbergzame gebieden van de Japanse rijstkweek, waaronder het Niigata-gebergte, hield men reeds vele decennia karpers. Dit om de plaatselijke bevolking ook in de winter van voedsel te voorzien.

In het begin van de 19e eeuw werden er echter met enige regelmaat kleurmutanten van de oorspronkelijk grauw gekleurde karper voortgebracht. Men hield ze apart en begon er verder mee te kweken. In de loop der tijd zijn er zo vele kleurvormen ontstaan, die (net als bijvoorbeeld bij rashonden en raskatten) worden ingedeeld in zogenaamde kleurvariëteiten met officiële kenmerken waaraan zo’n variëteit moet voldoen.


Dierbaar sieraad


Het houden van Koi schenkt de liefhebber voldoening in velerlei opzichten. Koi zijn levende wezens die relatief weinig zorg vereisen (mits de juiste voorwaarden in de vijver zijn geschapen) en die geen schade ondervinden als deze zorg voor een dag ontbreekt. De kleurenpracht van een Koi, bij afmetingen van soms wel meer dan een meter lengte, is ongeëvenaard. En wie rustig bij de vijver staat en de vreedzame, elegante zwembewegingen van de Koi op zich laat inwerken, zal zich van de alledaagse stress bevrijd voelen. De Koi is daarom een dierbaar sieraad voor de vijver.

Om deze prachtige huisdieren een zo prettig mogelijk leven te kunnen geven hecht de vereniging KOI 2000, met meer dan 4.000 leden één van de grootste koiverenigingen ter wereld, daarom veel belang aan goede voorlichting. Zo verzorgt ze verschillende workshops en dagcursussen, en worden er regelmatig vijvertours georganiseerd. Verder brengt KOI 2000 het glossy tijdschrift Koi Wijzer uit. Koi Wijzer is het grootste Nederlandstalige Koi magazine en is bij de betere boekhandel verkrijgbaar.


De Nationale Koi- en Vijverdagen


Wie met deze majestueuze dieren wil kennismaken, komt op 23, 24 en 25 mei 2008 naar De 6e Nationale Koi- en Vijverdagen in Safaripark Beekse Bergen. Hier is alles te vinden op koi- en vijvergebied. In een 75 meter lange tent worden ruim 700 Koi, in lengte variërend van 30 tot meer dan 100 cm, tentoongesteld. Beroemde Japanse kwekers zullen deze Koi jureren. Ook zijn er schitterende showtuinen te vinden. Op de koi- en vijvervakbeurs vind je daarnaast allerhande benodigdheden voor tuin en vijver, en demonstraties van Japanse gebruiken. Wie een (koi)vijver heeft of er één wil aanleggen mag dit unieke evenement niet missen.


Bijzonderheden


_ De Nationale Koi- en Vijverdagen is een initiatief van louter hobbyisten.

– De jury bestaat uit twee beroemde koikwekers uit Japan en een Brit die bekend staat als de ‘koifluisteraar’.

– De koishow, een schoonheidswedstrijd voor karpers, heeft dit jaar als thema: ‘Holland’s next Koi model’, een knipoog naar het populaire tv-programma.

– In de koishow worden Koi groter dan een meter verwacht.

– De wedstrijdtent meet dit jaar 75 x 10 meter. Het wereldrecord wordt daarmee verbroken.

– Hoewel Koi ook heel betaalbaar kunnen zijn, zijn sommige wedstrijdexemplaren vele tienduizenden euro’s waard.

– Op de beurs wordt een nieuwe trend gepresenteerd: Het Japanse zen- of natuuraquarium – landschappen onder water.

– Een andere trend: zwemmen tussen de vissen. Op de beurs wordt extra aandacht besteed aan de zwemvijver.

– Bijnamen voor de Koi: het zwemmende juweel, het nieuwe huisdier, keizer van de vijver.

Leave a Comment