Als de sirenes loeien

Afgelopen zondagavond klonk groot alarm in Roermond. Een rookwolk hing boven de stad, veroorzaakt door een grote brand in de voormalige eiermijn. Maar wat moet je doen als de sirenes loeien?

Midden in het centrum ligt een groot verzorgingshuis. Één van de bewoonsters vertrouwde mij toe: “ik kreeg met het loeien van de sirenes meteen associaties met de oorlog. Als die klonken, kwamen even later vliegtuigen en werd er een uur lang gebombardeerd. Meestal over de grens in Duitsland. Daarna werd het sein

‘alles veilig’

gegeven en konden we weer naar buiten. Maar die zondagavond klonk dat niet. Hoe kun je dan weten dat de noodsituatie voorbij is?”

Een goede vraag. Als de sirenes loeien word je geacht naar binnen te gaan en ramen en deuren gesloten te houden. In Nederland is alarm vanwege bombardementen gelukkig onbekend. Wel klinkt de sirene af en toe in situaties als afgelopen zondag in Roermond: door brand zijn er mogelijk giftige stoffen in de lucht gekomen en moeten de burgers zich daar tegen beschermen.

Jezelf in je huis verschansen is dus de eerste stap. Ramen en deuren gesloten houden de tweede. Zet daarna de radio en/of TV op de regionale zender en wacht verdere nieuwsberichten af.

In geval van Roermond bleven deze uit. Is dat een nieuw manco? Het vergeten van het

‘sein veilig?’

De nieuwsberichten over de brand in Roermond waren niet of nauwelijks te bekennen op de regionale zenders. Als het officiële eindsein van de noodsituatie niet gegeven wordt, hoe lang blijven mensen dan binnen met ramen en deuren dicht?

In de evaluatie zou de afronding van het groot alarm voor het centrum van Roermond nog even mogen meegenomen. Ook landelijk zouden de draaiboeken er op mogen worden nageslagen om te bezien welke acties er van de overheid verwacht worden als de risico’s voorbij zijn.


Geschreven door Bas Meisters


Leave a Comment