Beleef Ierland zoals het beleefd hoort te worden TE VOET

Toen de ontdekkingsreiziger Sir Walter Raleigh halverwege de 16e eeuw voor anker ging bij de ommuurde stad Youghal aan de Ierse zuidkust, en besloot daar aardappelen te verbouwen, had hij geen idee dat het land enkele van de mooiste wandelgebieden ter wereld herbergde. Gelukkig weten we dat inmiddels wel!


Van Youghal naar Cork – gezelligheid ten top


Na een bezoek aan Youghal gaat uw ontdekkingsreis verder over de schitterende Youghal/Redbarn Beaches, die zich in westelijke richting uitstrekken langs de grillige zuidkust van Ierland. In het plaatsje Ballycotton begint een wandeling van ongeveer 8 km – de Cliff Walk – over kliftoppen naar Ballytrasna. Een bezoek aan hotel-restaurant Ballymaloe House, een landgoed met prachtige tuinen en een biologische keuken waar de beroemde televisiekok Darina Allen de scepter zwaait, mag aan deze trip niet ontbreken.

Het is zeker de moeite waard een paar uur door te brengen in het pittoreske havenstadje Cork. U kunt het stadje het best te voet verkennen, kuierend van de befaamde Butter Exchange naar de klokken van Shandon. De mensen van het plaatselijke VVV-kantoor (


Failte Ireland


) informeren u graag over aanvangstijden en vertrekpunten van rondleidingen door de stad.


Langs de kust – prachtige uitzichten en een warme ontvangst


Als we in westelijke richting de kust afzakken, is Head of Kinsale met zijn uitzicht op Charles Fort en de middeleeuwse stad Kinsale een absolute aanrader. Wandelend langs de vissersdorpen Courtmacsherry, Union Hall en Castletownsend heeft u spectaculaire uitzichten op de eilanden van Roaringwater Bay. De eilanden Heir, Sherkin en Clear zijn vanuit Baltimore eenvoudig te bereiken met een veerpont. De ruige, rotsachtige kustlijn van de eilanden vormt het decor voor onvergetelijke wandelingen. De invloeden van de warme Golfstroom zijn duidelijk te herkennen: langs de kuststrook groeien weelderige palmbomen en tropische planten, waardoor de streek echt een mediterrane uitstraling heeft. De plaatselijke bevolking is net zo warm en zachtmoedig als de stroming die het zeewater verwarmt. Inwoners staan te popelen om u te ontmoeten en een praatje te maken, en zullen er alles aan doen om uw verblijf op hun eiland zo aangenaam mogelijk te maken. De streek is zo rijk aan geschiedenis, cultuur en muziek, dat niemand het de bezoeker kwalijk zal nemen als hij zijn vertrek een dagje uitstelt.

Op het zuidelijkste puntje van Ierland ligt bovenop een klif en omringd door de golven van de Atlantische oceaan, de vuurtoren van Mizen Head. U kunt er een korte wandeling maken en het interessante bezoekerscentrum bezoeken. Vanuit Mizen Light is het uitzicht op de baai van Dunmanus en het schiereiland Sheep’s Head magnifiek. Bij de vuurtoren van Mizen Head bevindt zich een alleraardigst café, waar het personeel u graag op alle mogelijke manieren wegwijs maakt in deze streek, en u, terwijl u de dorst lest, kan tippen over de beste wandelmogelijkheden. Op het ongerepte schiereiland Sheep’s Head is een gemarkeerde route uitgezet, ontegenzeggelijk een van de spectaculairste tochten op het eiland. De rondwandeling door dit bijzondere landschap waar land, zee en lucht samenkomen, begint en eindigt in het historische stadje Bantry en is geschikt voor alle wandelaars – van dagjesmens tot echte trekkers. Een andere aanrader is het statige landgoed Bantry House met zijn prachtige tuinen, waar u een rondleiding kunt krijgen.


Beara Peninsula – een van de mooiste (wandel) landschappen ter wereld


We vervolgen onze reis in westelijke richting en komen bij het schattige dorpje Glengarriff, een juweeltje dat ooit rustoord was voor edelen en landheren van West-Cork. Met de veerboot bent u in een mum van tijd op Garnish Island, waar u unieke tuinen in Italiaanse stijl kunt bewonderen. Een korte wandeling over tuinpaden voert u langs vele exotische planten en biedt uitzicht over de ruige Bantry Bay. Voor de liefhebbers is er een korte wandelroute door Glengarriff Wood. En als u tijd over hebt, is een bezoek aan Barley Lake beslist een omweg waard – de weg erheen leidt over een kronkelend pad door de Caha Mountains. Het langeafstandspad de Beara Way (in totaal zo’n 200 km), loopt over het schiereiland Beara, en heeft als bijzonder traject een lus van 14,5 km over Dursey. De verbinding met Dursey wordt niet onderhouden met een brug of veerpont, maar met een kabelbaantje, dat een paar uur per dag in gebruik is. Het ritje met de kabelbaan naar Dursey moet u een keer hebben meegemaakt! Ook de steile heuvels van Hungry Hill op Beara Peninsula zijn de moeite waard. Als u vanaf de top het uitzicht bewondert – met in het zuiden Bantry Bay, in het westen de dorpjes Allihies en Eyeries en in het noorden Kenmare Bay – begrijpt u waarom deze streek bekendstaat als een van de mooiste (wandel)landschappen ter wereld. Het schiereiland is uniek, ook door zijn culturele, historische en demografische band met Noord-Amerika en Europa.

De route over het schiereiland loopt via de Healy-pas of het dorp Allihies. U kunt verschillende tochten lopen, steeds met adembenemende uitzichten. De wandelingen variëren in moeilijkheidsgraad, en de afstand en het terrein waarop u loopt verschillen. Omdat er onderweg van alles te zien en te doen is, is de kans groot dat u op Beara Peninsula te weinig tijd hebt voor alle bezienswaardigheden. Zorg dus voor een ruime planning!


Kerry Way – langste wandelroute van Ierland (215 km)


Aan de monding van Kenmare Bay ligt het eeuwenoude plaatsje Kenmare, dat rijk is aan cultuur. Met zijn glanzend geverfde huizen en levendige straatbeeld vormt het een prima uitvalsbasis voor langeafstandswandelingen in Zuidwest-Ierland, ook omdat de langste gemarkeerde wandelroute van Ierland (in totaal zo´n 215 km), de Kerry Way, door het plaatsje loopt. Vanuit Kenmare volgt u het pad in noordelijke richting via het National Park naar Killarney. Eventueel kunt u een omweg maken door de Black Valley en de Gap of Dunloe. In westelijke richting wandelt u vanuit Kenmare over de Kerry Way bijvoorbeeld naar Sneem en Caherdaniel. Dit gebied is de geboortestreek van de Ierse vrijheidsstrijder Daniel O’Connell, door de Ieren liefkozend ‘de bevrijder’genoemd. Als u een wandeling maakt over het strand van Caherdaniel en rond Abbey Island begrijpt u waarom O’Connell met zoveel liefde terugdacht aan de prachtige kuststreek waar hij opgroeide. De lokale wandelpaden, de ‘mass paths’, staan garant voor uren wandelplezier.

Noordwaarts wandelend vanuit het zuidelijkste puntje van het schiereiland is het panorama vanaf het uitzichtpunt Coomacista overweldigend. In het uiterste westen liggen de beroemde rotsachtige Skellig-eilanden, die de bezoeker al van verre lijken te lonken en die u absoluut niet mag missen als u in de buurt bent. Op de top van het eilandje Skellig Michael is door monniken in de 6e eeuw een klooster gebouwd – tegen de zijkant van de rots! – dat nu op de UNESCO werelderfgoedlijst staat. En terecht, want de moed en bouwkunst van de monniken zijn onvoorstelbaar. We lopen verder over de Kerry Way naar Waterville. Wie dit dorpje bezoekt, kan een praatje maken met Charlie Chaplin en hem zelfs de hand schudden. De beroemde komiek kwam vaak op vakantie in Waterville om te vissen en houdt nu de wacht in de hoofdstraat. Je moet het zien om het te geloven…!

Kortom, iedereen kan prachtige wandelvakanties maken langs de


Zuid(west)kust van Ierland


. De mensen zijn vriendelijk, de uitzichten overweldigend en het natuurschoon is adembenemend. De rijke geschiedenis en de culturele en muzikale tradities voegen een extra dimensie toe. De wandelmogelijkheden zijn eindeloos en u raakt niet uitgewandeld in dit bijzondere gebied!Aer Lingus


vliegt tweemaal per dag rechtstreeks vanaf Schiphol naar de luchthaven van Cork (reistijd bedraagt anderhalf uur).


Het zuidwesten van Ierland


is dus goed bereikbaar, zowel voor korte trips als langere vakanties. Meer informatie over in dit artikel genoemde plaatsen of wandelmogelijkheden in Zuid- en Zuidwest-Ierland vindt u op


www.southwestwalksireland.com


of


www.discoverireland.com


. Of bezoek onze Ierland-stand (standnummer 11.E. 050) op de Fiets en Wandelbeurs, 2 en 3 februari 2008 in de RAI in Amsterdam. Ik zelf (Els Schut) zal daar samen met andere wandelexperts uit Ierland klaarstaan om u persoonlijk advies en tips te geven.


Door Els Schut, wandelgids en Ierland-liefhebber


Leave a Comment