Cobra Museum maakt Karel Appel tentoonstelling

Het Cobra Museum voor Moderne Kunst maakt een tentoonstelling met werk van Karel Appel, Nederlands bekendste schilder, beeldhouwer en dichter van na 1945. Appel was mede-oprichter van de Experimentele Groep Holland en van CoBrA.

In het midden van de jaren vijftig breekt Karel Appel door de vormentaal uit de CoBrA-periode heen met bijna abstracte schilderijen, waarin hij in expressieve spontane bewegingen dikke lagen verf aanbrengt op het doek. ‘Ik rotzooi maar wat an’, is een beroemd geworden uitspraak uit die tijd. De uitspraak werd in 1961 op film vastgelegd door de journalist Jan Vrijman. In de eindjaren vijftig en beginjaren zestig, waarin een felle gedrevenheid uit zijn werk spreekt, begint Appels roem internationaal te stijgen. Hij adoreert jazzmuziek en jazzmusici en schildert (hun portretten) terwijl hij naar jazz luistert.

De expositie bevat ruim 20 schilderijen op groot formaat: een aantal schilderijen die op kasteel Groeneveld zijn gemaakt tijdens het filmen van de documentaire ‘De werkelijkheid van Karel Appel’ en topstukken uit de beginjaren zestig. Die kan het publiek bekijken onder het gehoor van swingende jazz. De vindingrijke opstelling die door Vrijman voor zijn film werd bedacht wordt nagebootst. Verder zijn er foto’s van de schilder- en filmsessie die door Ed van der Elsken werden gemaakt en worden de films van Jan Vrijman over Appel vertoond. Ter gelegenheid van de tentoonstelling verschijnt een publicatie.Leave a Comment