De week van de afgewezen documentaire

Stel je voor: als filmmaker heb je een jaar lang zitten ploeteren op een documentaire en dan krijg je te horen dat de film in kwestie niet wordt uitgezonden. Het digitale themakanaal Holland Doc vertoont in samenwerking met het Festival van de afgewezen film een week lang documentaires die ooit afgewezen werden door een omroep, subsidie-instelling of filmfestival. Zo kan de kijker alsnog kennis nemen van documentaires die op de plank bleven liggen en zelf oordelen of de afwijzing al dan niet terecht was.

In totaal vertoont Holland Doc dertien afgewezen documentaires. Een van deze films is

Een nieuw gezicht

, gemaakt door Frans Bromet, initiatiefnemer van het ‘Festival van de afgewezen film’. De documentaire werd een paar jaar geleden afgewezen door de VPRO, omdat deze niet voldeed aan de verwachting.

Een nieuw gezicht

gaat onder andere over de vraag of het leven van iemand die plastische chirurgie toepast daadwerkelijk verbetert.


War of the Ants

van Josephine Hamming werd door verschillende omroepen en distributeurs afgewezen. De film, een moderne fabel waarin de mierengemeenschap ons een spiegel voor houdt, was uiteindelijk een groot succes. In totaal ontving

War of the Ants

drieëntwintig nominaties, waaronder een Japanse prijs en een Nederlandse Academy Award. Ook kreeg Joshepine Hamming voor deze film een aanmoedigingsprijs van 10.000 gulden van de Stichting Doen.

Hotel Breukelen is het drukst bezochte Van der Valk hotel-restaurant in Nederland. Iedere avond is het er een gekkenhuis. Bezoekers moeten vaak lang wachten om een tafel te bemachtigen. In de documentaire

Uit eten

, die door verschillende filmfestivals werd afgewezen, onderzochten John Bosscha en David van Eijndhovens of er in deze geoliede machine wel plaats is voor gezelligheid.


‘Mix Flava, de Real Shit’

biedt een bijzonder inkijkje in de hiphop cultuur van zwarte Amsterdamse jongeren. In de documentaire brengen jonge onbekende zwarte rappers ieder vanuit hun eigen achtergrond ‘de real shit’. De makers van de documentaire, Thom Verheul en J. Olgers, kregen standaard afwijsbrieven van verschillende instanties.Van 29 maart t/m 4 april zendt Holland Doc nog een reeks afgewezen documentaires uit, die van 13 t/m 16 maart te zien zullen zijn op het tweede Festival van de afgewezen film. Tijdens deze week vertoont Holland Doc ook dagelijks een Journaal van de afgewezen Film met interviews en sfeerbeelden van het festival. Films voor het tweede Festival van de afgewezen film kunnen nog steeds ingeleverd worden! Zie voor meer informatie www.deafgewezenfilm.nl. Wilt u meer informatie over deze themaweken en het Festival van de afgewezen film, ga dan naar onze website: www.hollanddoc.nl. Via onze website kunt u zich ook abonneren op de Holland Doc nieuwsbrief. U ontvangt dan wekelijks informatie over de documentaires op Holland Doc.

Holland DocNon-stop bijzondere documentaires op Nederland 2, www en digitale tv


Holland Doc is het multimediale podium voor de documentaires van de Publieke Omroep. Met iedere donderdag rond de klok van elf uur een auteursdocumentaire op Nederland 2, en 24 uur per dag, 7 dagen per week via digitale televisie en internet alle ruimte voor recente en bijzondere oudere documentaires uit binnen- en buitenland.

Uitzending: vanaf zaterdag 26 januari t/m vrijdag 1 februari op het digitale documentairekanaal Holland Doc.


Leave a Comment