Een Cavia als huisdier

Wanneer we (klein)kinderen in huis hebben kennen wij allemaal het probleem van huisdieren houden. Een hond of kat is al onmiddelijk een grote verandering binnen de huiselijke kring. Daarom zou ik eens willen voorstellen om te beginnen met een cavia. Deze dieren zijn goed en gemakkelijk te verzorgen en je kan ze handtam maken zodat kinderen er zelfs mee kunnen spelen.

De cavia is dan ook één van de populairste huisdieren voor kinderen, maar ook volwassenen kunnen er veel plezier aan beleven. Het zijn zeer vriendelijke dieren en zelden agressief. Bijtende cavia’s zijn echt een uitzondering. De cavia stelt geen extreme eisen, alleen de voeding moet juist uitgeballanceerd worden om ernstige ziekten uit te sluiten.


RASSEN :

Er zijn negen erkende tamme caviarassen. Ze onderscheiden zich vooral door de vachtstructuur.

– gladhaar cavia ( meest oorkomende)

– gekruinde cavia ( kruin op het hoofd )

– borstelhaar cavia ( onregelmatige stugge vacht )

– peruvian cavia ( bekendste langharige met 2 rozetten op de achterhand)

– sheltie cavia ( langharige zonder rozetten )

– coronet cavia ( langharige met een kruin als kroon op het voorhoofd )

– satijn cavia ( vrij nieuw ras )

– rex cavia ( vacht als een teddybeer )

– tessel cavia ( kruising tussen rex en sheltie )


BIJZONDERE CAVIA’S


Naast de gekende tamme soorten cavia’s zijn er nog een aantal verwanten. Deze komen we in het wild tegen.

– wilde cavia

– wezelcavia

– rotscavia

– Tschudi-cavia

– dwergcavia

– Amazonecavia

– Peruviaanse cavia

Deze drie laatsten zijn zeldzame soorten en er is weinig over bekend. Deze drie soorten worden dan ook niet in gevangenschap gehouden .


WETENSWAARDIGHEDEN


Een mannetjes cavia wordt een beer genoemd en een vrouwtjes cavia een zeug. De lichaamslengte varieerd tussen de 24cm en de 30cm. Het vrouwtje heeft maar 2 tepeltjes wat soms een probleempje kan geven wanneer er 3 of 4 jongen worden geboren. Hun hartslag gaat 230 tot 370 keer per minuut en de ademhaling van 100 tot 150 keer per minuut. Hun michaamstemperatuur ligt tussen de 37.5 en de 39.5 graden. De beer is fokrijp op 3 maanden en de zeug na 5 maanden. De draagtijd is tussen de 65 en de 70 dagen. Het aantal jongen kan verschillen van 2 tot 5. Een pas geboren cavia weegt tussen de 50 en de 145 gram en wordt gedurende 4 weken gezoogd. Hun gemiddelde leeftijd is 5 tot 7 jaar ( max.8 jaar).

Jimaru en Jill

Leave a Comment