Een heel mooi stukje natuur.

De Vroongronden en het Gadrabos, stilte en schoonheid.Dit zijn natuurgebieden die niet vrij toegangkelijk zijn voor het publiek, wel kun je een keer deelnemen aan een excursie. Dat ben ik ook heilig van plan.Het is een heel mooi gebied en ligt vlak bij Haemstede, we waren daar aan het wandelen in het ‘Gadrabos”Gadra betekent: Geluk Alleen Door Rijke Arbeid. Door dit bos kun je vrij wandelen.

Eerst even wat info over de Vroongronden.

Dit oude zandverstuivingslandschap uit de Middeleeuwen is door de eeuwenlange begrazing afgevlakt en verschraald. Een halfopen duinlandschap wordt nu door runderen in stand gehouden.Ligging:

De Vroongronden liggen ten noorden van Haamstede.


Oppervlakte:

6 ha


Toegankelijkheid:

De vroongronden zijn niet toegankelijk.


Bijzonderheden:

Rondom ligt een uitgebreid netwerk van wandelpaden. Door medewerkers van Staatsbosbeheer worden excursies georganiseerd.


Bezoekercentrum:

De wandelvoorzieningen sluiten aan op het strand, op de vele duinovergangen en op de vele ontsluitingswegen in de duinzoom. Voor fietsers zijn fietspaden aanwezig in de boswachterij Westenschouwen en de duinen bij Renesse.

Het Gadra bos wat daar pal aan gelegen ligt, is aangelegd in 1950, dus relatief nog een jong bos.

Je ziet er veel bloemen en struiken waar allerlei insekten op afkomen. In de Herfst kun je daar veel vliegenzwammen zien, ik heb ze nog niet gezien, te vroeg waarschijnlijk.

Wel struiken met bloemen waarvan ik de naam weer eens niet weet.

Het is de moeite waard om daar eens naar toe te gaan.

Hartelijke groeten Ria
Leave a Comment