Een wandeling in het Bergherbos

Vanochtend uit het raam kijkend bekroop mij het gevoel dat ik zou snel mogelijk naar het bos wilde gaan, om daar te genieten van een boswandeling.In Google wat info opgezocht, zie hieronder.Kijk ook in mijn fotoalbum op mijn weblog.

Het Bergherbos ligt op een stuwwal tussen Doetinchem, Didam en de Duitse grens. Rond dit uitgestrekte bosgebied vindt u akkers, weilanden en kleine kerkdorpen. Heuveltoppen bieden een prachtig uitzicht op het glooiende landschap. De Hettenheuvel is met 93 meter het hoogste punt. Er broeden zo’n 70 soorten vogels, waaronder de buizerd, boomvalk en havik. Ook ree en das voelen zich prima thuis. Bijzondere planten die u hier aantreft zijn: bosviooltje, bosanemoon, adelaarsvaren, dotterbloem en moerasviooltje.


Natuurbos


Natuurmonumenten verzet veel werk om Bergherbos gezond en vitaal te houden. In donker naaldbos maken we open plekken, zodat er weer licht op de bodem valt. Jonge loofbomen, varens en struiken profiteren daar van. Zo ontstaat een aantrekkelijk en levendig natuurbos. Met hulp van onze vrijwilligers plaggen we heideveldjes. In het open zand kan de heide zich verjongen. Kwetsbare soorten lopen minder kans uit te sterven in grote aaneengesloten natuurgebieden. Daarom wil Natuurmonumenten Bergherbos graag verbinden met omliggende natuurgebieden.


Van de Veluwe tot de Duitse grens


Met het aankopen, onderhouden en beschermen van natuurgebieden zet Natuurmonumenten zich overal in Nederland in voor de natuur. Deze aanpak heeft mooie gebieden zoals Bergherbos opgeleverd. Uw bijdrage was en is daarbij hard nodig. Want waardevolle natuur is niet vanzelfsprekend. Met uw steun ligt hier straks een grote natuurverbinding van de Veluwe via Montferland en de Gelderse Poort tot in Duitsland.


Wandelen en fietsen


In het Bergherbos kunt u het hele jaar volop genieten. Natuurmonumenten heeft voor u diverse gemarkeerde wandelpaden aangelegd. Ook de lange afstandspaden Pieterpad en Naoberpad lopen door dit prachtige grensgebied. De zware MTB-route van 26 km is met zijn klimmetjes, afdalingen en scherpe bochten een avontuurlijke uitdaging. Hiervoor is wel een vergunning vereist. De vele ruiterpaden zijn ook met vergunning toegankelijk voor ruiters en deels voor aangespannen wagens.


Hoogtepunten


Ook voor avontuurlijke groepsactiviteiten bent u in het Bergherbos aan het juiste adres. Natuurmonumenten organiseert ze het hele jaar voor jong en oud. Ga met uw kinderen (of kleinkinderen) op zoek naar de geheime code die toegang geeft tot een natuurschat. Met onze Nachtwachter ontdekt u in de duisternis heel schuwe bosbewoners. In oktober kunt u het bos in zijn fraaiste herfsttooi bewonderen. Kijk voor het actuele programma-aanbod in onze activiteitenagenda. Voor een gezonde lunch of diner kunt u terecht in Uitspanning ’t PeeskeLeave a Comment