Een zeeaquarium in huis.

De belangstelling tot het houden van een zeeaquarium in huis stijgt weer zienderogen. Waarom ? Het antwoord is gemakkelijk te vinden. Wie wil de ongeevenaarde schoonheid van de bewoners nog missen ? De kennis op het gebied van de techniek en houdbaarheid van deze dieren is sterk vooruit gegaan, zodanig dat het thans mogelijk is vele soorten uit de nakweek te verkrijgen.

Nakweek is echter niet goedkoper dan de dieren zelf gaan te vangen in het wild. Het voordeel van nakweek is echter dat de houdbaarheid veel sterker is. Het eerste waaar de gewone mens aan denkt wanneer we spreken over “zeeaquarium” is natuurlijk de kostbaarheid en de moeilijkheid om het stukje natuur in huis te halen. Als je er ooit mee begint zal je vlug merken dat het helemaal niet moeilijker is dan het houden van zoetwatervissen als je maar de juiste middelen gebruikt. Echt goedkoop is eigenlijk geen enkele hobby, dus het houden van een zeeaquarium ook niet. Zoals het voor de meeste hobby’s van toepassing is, geldt het ook voor een zeeaquarium dat bij de start een flinke duit uit de geldbeugel zal worden neergeteld om een behoorlijk stukje zee in je huiskamer te krijgen. Eens de start goed genomen zal je al vlug merken dat de hele zaak beperkt blijft tot de vaste kosten. Vaste kosten die je dan zeker voor een groot deel zelf kan bepalen. Indien je van plan bent er toch mee te beginnen kunnen wij je wel enkele tips geven. Bereid je alvast zeer goed voor en vraag de nodige uitleg in een speciaalzaak.


TYPE AQUARIUM


– Koudwater zeeaquarium

– Tropisch zeeaquarium


SOORT AQUARIUM


Voor beide types van aquariums moeten wij nu onderscheid maken tussen :EEN VISSEN AQUARIUM:

Waarin enkel vissen worden gehoudenEEN LAGERE DIEREN AQUARIUM :

Waarin enkel lagere dieren worden gehouden (Koralen, anemonen en/of garnalen)EEN COMBINATIE AQUARIUM:

Waarin zowel vissen als lagere dieren in worden gehouden.

Elk type en soort aquarium stelt zijn specifieke eisen. Wil alles goed functioneren zullen wij rekening moeten houden met :

– een goede filterinstallatie

– de juiste verlichting

– een juiste waterbeweging

– geduld en een bewuste keuze van de dieren die we gaan verzorgen.

Zowel het koudwater zeewateraquarium als het tropisch zeewateraquarium blijven fascineren door de prachtige kleuren van vissen en lagere dieren . Wanneer we een zeewateraquarium bekijken roept het vaak de herinneringen op van de ervaringen die duikers hebben mogen beleven. Wij hebben echter het voorrecht om deze wondere wereld in onze huiskamer te hebben ! Nogmaals wil ik er de aandacht op vestigen dat het zeer belangrijk is de nodige informatie te verzamelen bij gespecialiseerde zaken. Het is van groot belang te weten welke dieren bij elkaar mogen in één en dezelfde aquarium. We moeten natuurlijk weten welke dieren goed met elkaar opschieten en welke mekaar oppeuzelen. Keizersvissen of koraalvlinders eten bijvoorbeeld graag stukjes van de zachte koralen. Tast dit de gezondheid aan van de koraal of gaat hij daar aan dood zijn vragen die niet eenieder kan beantwoorden. Tevens voor het onderhoud van je aquarium is er wel wat aandacht nodig. Tegenwoordig zijn er al gespecialiseerde firma’s die dat voor je thuis komen doen, maar dat hangt natuurlijk af van het prijskaartje dat je er wil aanhangen.

ENKELE WETENSWAARDIGHEDEN

– Let op het gedrag en de houdbaarheid van de vissen .Vraag advies welke vissen bij elkaar kunnen en of ze wel of niet bij lagere dieren te behouden zijn.

Als lagere dieren zijn de belangrijkste o.a.:

– softkoralen

– anemonen

– steenkoralen

– sponsachtigen

– Let op elke koraal heeft zijn eigen wensen voor wat betreft het licht, stroming en voeding.

– Lagere dieren kunnen elkaar ook aardig dwarszitten. Met behulp van hun neteldraden proberen ze soms anderen om zeep te helpen. Laat voldoende afstand tussen bepaalde dieren.

– Laat je goed voorlichten welke zeewaterprodukten er zijn en waarvoor ze dienen.

– Ga niet over één nacht ijs en neem de tijd om meerdere speciaalzaken te bezoeken alvorens met je zeeaquarium te beginnen.

– Besteed voldoende aandacht aan je zeeaquarium zodat je jarenlang kan genieten van een stukje onderwaterwereld bij je thuis.

– De bestaande schoonheid van de riffen ter wereld worden dagelijks aangetast door vervuiling, verkeerde inschattingen en mensen die hebberig zijn. Zie dat het bij jouw kleine rif in de woonkamer niet gebeurd. Geniet ervan, wees geduldig en draag er zorg voor !

Jimaru


Posted

in

by

Tags:

Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *