Eerste 50pk. cultuurmaand toont kunst en cultuur zonder leeftijds

Zuid Holland wacht komende april een bijzonder maand. Culturele organisaties uit de hele provincie hebben de handen ineen geslagen om een maand vol culturele uitjes te realiseren. Een programma voor jong en oud, maar speciaal gericht op mensen met levenservaring. Mannen en vrouwen die niet altijd toekomen aan een bezoekje aan film, theater, museum of bibliotheek. Vandaar dat dit jaar de 50 pk. cultuurmaand van start gaat. Met een allerminst belegen cultureel aanbod voor 50-plussers, die nog volop in het leven staan. En kinderen en kleinkinderen mogen ook mee.


Kijk voor meer informatie en (vanaf 1 maart) een programmaoverzicht op: www.50pk.nl.
Ontmoeting met cultuur


Een verrassende ontmoeting met cultuur staat centraal tijdens deze eerste 50 pk. cultuurmaand. Daarom zijn activiteiten ontwikkeld die cultuur koppelen aan een andere activiteit, zoals eten, koken of varen, of een bijzondere locatie. Dat levert verrassende nieuwe activiteiten op. Bijvoorbeeld KookKunst, waar een chefkok zich heeft laten inspireren door de collectie van een museum. Of Dichten a la carte, waar gedichten, maar ook smartlappen of haiku’s aan tafel worden gebracht. In luxe bistro, maar ook in bijvoorbeeld een eethuisje of restaurant van een verzorgingstehuis. Of BoekenBuddies, waar lezers van hetzelfde bibliotheekboek met elkaar in contact kunnen komen door middel van een boekenlegger.


50pk. tijd voor cultuur


Onderzoek, uitgevoerd in opdracht van de provincie, wijst uit dat mensen boven de 50 jaar zich graag meer bezighouden met cultuur dan nu het geval is. Maar dan moeten musea, theaters, centra voor de kunsten en filmhuizen wel op maat gesneden activiteiten aanbieden. Kunstgebouw, uitvoerder van het kunst- en cultuurbeleid van Zuid-Holland, luisterde naar de wensen van de doelgroep en bedacht een uniek project: 50pk. tijd voor cultuur. Samen met marketing- en conceptingbureau’s, maar ook met 50-plussers zelf ontwikkelden Kunstgebouw en culturele organisaties nieuwe activiteiten en marketinginstrumenten. De reden: jonge ouderen (opnieuw) kennis te laten maken met de kunst en cultuur in hun eigen achtertuin: Zuid-Holland.


Partners


In 50pk werken onder meer samen: Gorcums Museum, Stichting Toon Gorinchem, museumgoudA, Goudse Schouwburg, Muziekschool Gouda, Dordrechts Museum, Stichting ToBe Dordrecht, Rotterdams Historisch Museum, Chabot Museum Rotterdam. Isala Theater Capelle aan de IJssel, Theater De Stoep Spijkenisse, Theater Twee Hondjes Hellevoetsluis, BREStheater Brielle, Centrum voor Kunst en Cultuur Zoetermeer, Vrije Akademie Delft, Dario Fo Poeldijk, Museum voor Communicatie Den Haag, filmhuizen en bibliotheken van Zuid-Holland en Probiblio. Daarnaast werkt Kunstgebouw samen met de Argos Zorggroep, ANBO, De Theaterfabriek en Pluspunt Rotterdam.

50pk. tijd voor cultuur is een initiatief van Kunstgebouw en wordt mede mogelijk gemaakt door de provincie Zuid-Holland.

Leave a Comment