Eikenprocessierups te lijf.

Acht gemeenten in Noord en Midden-Limburg gaan voor het eerst samen de eikenprocessierups bestrijden die jaarlijks voor veel overlast zorgt bij fietsers en wandelaars.

Dinsdag jl. was het officiƫle startsein. Voorheen bonden gemeenten afzonderlijk de strijd aan tegen de rups waarvan de brandhaartjes voor huidirritaties zorgen. De meeste overlast was vorig jaar in de omgeving van de Belgische grens. Bij de gemeente Leudal kwamen honderden zo niet meer dan duizend klachten binnen, meldt een woordvoerder. Oorzaak: de plaag werd te laat bestreden.

Dit jaar gooien de gemeenten Leudal, Weert, Maasgouw, Roerdalen, Roermond, Kessel, Helden en Maasbree het over een andere boeg. Boomdeskundige Harry Vaessen inventariseerde op verzoek alle brandhaarden en hield die de afgelopen weken in de gaten. Het gaat om zeventien locaties, in totaal circa 50.000 eikenbomen. Vaessen:”eind vorige week zijn de eerste eitjes uitgekomen. Met dit warme weer zijn ze binnen een week allemaal uit. Het is zaak de rupsen te bestrijden voordat ze brandhaartjes krijgen. Daarmee voorkom je overlast”.

Vaessen zet vier machines in om de bomen te besprenkelen met een biologisch verdelgingsmiddel. De kleine rupsen worden onwel van het eten van de bladeren en gaan dood. Hij schat dat het karwei twee weken gaat duren.Leave a Comment