Extreme make over voor Nuons zonneauto

Op 21 oktober start de Panasonic World Solar Challenge in Australië en ook dit jaar gaat het Nuon Solar Team daar weer voor de winst. Neem eens een kijk op: http://www.nuonsolarteam.nl/actie. Bezoekers van de site kunnen zelf betrokken zijn bij het Team door spandoeken te maken (en daarnaast ook prijzen te winnen!!).

De Nuna 4, de zonnewagen die het dit jaar zal opnemen tegen de rest van de wereld in de Panasonic World Solar Challenge in Australië, is geheel vernieuwd. De Nuna 4 is eigenhandig gebouwd door het Nuon Solar Team: elf geselecteerde studenten van de TU Delft. De verwachtingen zijn hooggespannen, tot nu toe is Nederland keer op keer winnaar van de prestigieuze race voor auto’s op zonne-energie. De Nuna’s 1, 2 en 3 waren alle drie wereldwijd de snelste.

De internationale race van 3010 km door Australië wordt voor de vierde keer gehouden. Het Nuon Solar Team is zich momenteel aan het voorbereiden in Darwin, waar op 21 oktober het startschot klinkt. Zoals bij elke wedstrijd zijn ook de supporters van essentieel belang. Daarom heeft Nuon een supportersactie in touw gezet. Op www.nuonsolarteam.nl kunnen fans een spandoek aanmaken om het team toe te juichen. De origineelste spandoektekst komt in de krant en in verschillende banners. De bedenker ervan wint de Ipod Touch en maakt kans op de allernieuwste iMac.

Om ook dit jaar weer als eerste over de finish te komen, heeft de Nuna 4 een ‘extreme make over’ gekregen. Het basisconcept is hetzelfde als de eerste drie Nuna’s. Maar nu hebben de studenten hypermoderne lucht- en ruimtevaarttechnieken toegepast. Die maken de auto nóg sterker en sneller. Ook waren de eisen voor deelneming strenger dan voorheen. Zo mag het zonnecellenoppervlakte niet meer dan 6 m2 beslaan en moet de bestuurder rechtop zitten. Kortom: de zonneauto lijkt hoe langer hoe meer op een gewone auto.


Nuon Solar Team


De studenten werken al sinds september 2006 in het diepste geheim aan het ontwerp en de bouw van Nuna4. De verscheidenheid in afkomst (van Nederland, België, de VS en Libanon, tot aan Curaçao) én de kennis uit verschillende studierichtingen van de teamleden (Elektrotechniek, Luchtvaart- en Ruimtevaarttechniek, Industrieel Ontwerpen, Werktuigbouwkunde en Maritieme Techniek) zien ze als één van hun sterkste punten. “De combinatie van een sterk team, een prachtige zonnewagen en een uitgekiende strategie geven ons een uitstekende startpositie”, aldus een trotse Stefan Roest, teamleider van het Nuon Solar Team.


Nuon en het Nuon Solar Team


Sinds 2001 is energiebedrijf Nuon hoofdsponsor van het Nuon Solar Team. Ook dit jaar koos Nuon vol overtuiging om de makers van Nuna4 financieel te ondersteunen. Met de uitdagende en avontuurlijke wedstrijd waar het team aan deelneemt, wil het bedrijf de interesse in duurzame energie en innovatie stimuleren. De studenten van de TU Delft kunnen met hun zonnewagen demonstreren hoe ruim de toepassingen van zonne-energie zijn en hoe jonge mensen met ambitie een substantiële bijdrage leveren aan technische vernieuwing en een duurzame toekomst.


Over Nuon


Nuon is een toonaangevende energieonderneming, die met elektriciteit, gas, warmte en aanvullende diensten klanten bedient in Nederland, België en Duitsland. De onderneming is actief in productie, handel, transport en levering van (duurzame) energie. Nuon streeft naar evenwichtige groei voor alle belanghebbenden: aandeelhouders, medewerkers, klanten, milieu en maatschappij. De netto-omzet over 2006 bedraagt EUR 5,6 miljard. Het aantal medewerkers aan het eind van 2006 bedraagt 9.768 FTE’s. De grootste aandeelhouders van Nuon zijn de provincies Gelderland, Noord-Holland, de gemeente Amsterdam en BV Houdstermaatschappij Falcon waarvan de aandelen worden gehouden door de provincie Fryslân.

Leave a Comment