Francois Mitterrand

Francois Mitterrand, een biografie geschreven door Vincent Gounod” Als het moet, wil ik de rol van God wel op me nemen, ook al had ik het niet zo gepland” Francois Mitterrand

De Sfinx, Prins van de ambivalentie, Tonton, Machiavelli, Rastignac, de Florentijn… Het aantal bijnamen waarmee François Mitterrand na vijftig jaar politieke bedrijvigheid de geschiedenis inging, illustreert hoe omstreden, hoe geliefd, maar ook hoe verguisd de laatste socialistische president van Frankrijk wel was in de loop van zijn lange carrière. In deze eerste volledige politieke biografie voor het Nederlandse taalgebied schetst Vincent Gounod, die de Franse politiek als geen ander kent, een boeiend portret van deze twaalf jaar geleden overleden politicus die vanuit een klein dorp in het Zuidwesten van Frankrijk zijn weg vond naar het Elysée-paleis.

De auteur gaat daarbij geen enkel van de vele facetten en contradicties in deze rijk gevulde carrière uit de weg: de jeugdjaren in een katholiek burgerlijk milieu; de extreemrechtse studententijd; het kronkelende pad naar het verzet tijdens de Tweede Wereldoorlog; de blitzcarrière als jongste minister van Frankrijk; demachtsgreep op het apparaat van de Parti Socialiste; de lange weg naar de macht; en tenslotte veertien jaar quasi monarchistische macht aan het hoofd van de Franse staat.

Hoe evolueerde François Mitterrand? Van extreem rechts naar het socialisme en van het socialisme naar Europa? Hoe werd hij de onverbiddelijke tegenstander van generaal de Gaulle? Hoe triomfeerde hij over zijn concurrenten? Welke rol speelde hij in de internationale politiek? Welke fouten beging hij? In Rwanda? Bij de Duitse hereniging? Tijdens de Golfoorlog? In zijn diabolische en tactische spel met het Front national? Waarom bleef hij bevriend met een oorlogsmisdadiger als René Bousquet? Op al deze vragen en nog andere geeft Vincent Gounod een genuanceerd doch kritisch antwoord. Daarbij luisterde hij naar getuigenissen van naaste medestanders, politieke concurrenten en politieke vijanden van de grote politicus.

Een eerlijke en magistrale biografie, die steunt op exclusief bronnenmateriaal. Vincent Gounod (1951) is diplomaat en woont en werkt in Genève.

Uitgeverij Aspekt

ISBN 9789059117471

Geïllustreerd

€45,00


Leave a Comment