Helleborus X Sterni

Vandaag heb ik een foto genomen van deze mooie winterbloeier die onder onze pergola in pot staat te pronken. Helleborus X sternii is een kruising tussen Helleborus Argutifolius en Helleborus Lividus. Vooral deze cultivar “Boughton Beauty” is zoals jullie kunnen zien een ware schoonheid. Deze plant is wel niet volledig winterhard, daar er Lividus bloed in zit. Maar onder onze pergola staat hij mooi beschut en kan hij daar in de winter ook blijven staan.

Helleborus X Sternii “Boughton Beauty is een vorm van H. x Sternii die wat uiterlijk betreft, dicht bij H. argutifolius staat. Hij blijft wat kleiner en de bladeren hebben een grijzere tint met roze achterkant. Ook de stengels zijn roze aangezet en de nerven zijn ook opvallend.

Hieronder geef ik nog een woordje uitleg over de verzorging van Helleborus en dat is van toepassing op alle soorten.


Succes met HelleborusHelleborus vraagt voedzame, goed gedraineerde grond die kalkrijk is en een plekje dat in de halfschaduw ligt en vooral uit de tocht. Helleborus heeft een hekel aan koude grondscherende wind. In de lijzijde van een wintergroen haagje van buxus gedijen ze opperbest.

Heb je geen voedzame grond, of is hij niet voldoende gedraineerd, dan kun je het volgende doen. Maak een flink plantgat en vul dat met een mengsel van fijngehamerd baksteenpuin en goed verteerde compost waaraan je een handvol kalk of gemalen dolomiet toevoegt. In dat voedzame mengsel groeit een Helleborus uit tot een grote, rijkbloeiende plant.

Tenslotte nog een tip! Wanneer je van plan bent een Helleborus aan te schaffen koop je er best één die in bloei staat.

Zo kom je achteraf ook nooit bedrogen uit!

ChrissieLeave a Comment