Het einde van het kiesstelsen

Ze beginnen het door te krijgen, niet alleen V&V meldt dat rigoureuze veranderingen nodig zijn. Het Nederlandse kiesstelsel past niet meer in deze tijd en loopt op zijn eind. Door de komst van steeds meer politieke partijen zal het bestel voor 2020 zijn opgeblazen. Die voorspelling doet opiniepeiler Maurice de Hond in de biografie over Geert Wilders, die komende week wordt gepresenteerd.

In het boek ‘Veel gekker kan het niet worden’, geschreven door Arthur Blok en Jonathan van Melle, bespreekt De Hond de versnippering van het politieke landschap. Na de afsplitsing van Rita Verdonk uit de VVD is de Tweede Kamer samengesteld uit vertegenwoordigers van elf partijen. De grootste partijen, CDA en PvdA, tellen respectievelijk 41 en 33 zetels. Daardoor wordt het steeds moeilijker een regeringscoalitie te sluiten die kan rekenen op een stabiele meerderheid. Het kiesstelsel is in zijn huidige vorm niet tegen deze veranderingen opgewassen, vermoedt De Hond. “Het is een systeem van een paar eeuwen oud en het past niet meer bij deze samenleving.

Een partij die bijvoorbeeld vijftig zetels haalt en daarmee bijna automatisch mag regeren, hoort echt niet meer in deze tijd”, stelt de opiniepeiler. Het begin van het einde van dit systeem is volgens De Hond al een paar jaar geleden ingezet. “Het einde van de bestaande partijen en eigenlijk het hele bestel. Het wordt onwerkbaar met al die kleine partijen.” Toch is ook voor De Hond nog ongewis hoe Nederland daarmee zal omgaan. ” Misschien krijgen we wel een soort revolutie, wie zal het zeggen?

Ik ben er in ieder geval van overtuigd dat het voor 2020 volledig op de schop zal gaan. “







Leave a Comment