Hoesten of Niezen Zakdoek kiezen

Griep en verkoudheid zijn erg besmettelijk. Goede hygiëne kan verspreiding voorkomen. Was dus regelmatig uw handen, houd uw hand voor uw mond als u hoest of niest, en gebruik papieren zakdoekjes. Dat zijn de belangrijkste aanbevelingen uit de nieuwe informatiecampagne over griep en verkoudheid. Deze campagne gaat vandaag van start. Het informatiemateriaal is ontwikkeld door het RIVM en verkrijgbaar bij Postbus 51 en veel GGD’en. Vanaf 7 januari zijn de folders en posters een maand lang in de drogisterijen te vinden.

In de herfst en winter krijgen veel mensen last van griep of verkoudheid. De virussen die griep en verkoudheid veroorzaken, zitten in druppeltjes snot, slijm en speeksel. Ze worden door praten, hoesten of niezen verspreid. De kans op besmetting is vooral groot in ruimten waar mensen dicht bij elkaar zitten en waar de ventilatie slecht is, zoals in een trein of op school. Virussen worden ook overgedragen via de handen, bijvoorbeeld als iemand een hand geeft, of via voorwerpen zoals deurknoppen en speelgoed.

Verklein de kans op besmetting


Besmetting is nooit helemaal te voorkomen. Maar er zijn wél maatregelen die de kans verkleinen dat u besmet wordt, of dat u griep of verkoudheid aan anderen overdraagt:

Was regelmatig uw handen met water en zeep en raak zo min mogelijk uw mond, neus of ogen aan. Handen wassen is belangrijk vóór het eten én na het hoesten, niezen of snuiten. Droog uw handen af met een stuk keukenrol of een papieren handdoekje.

Houd uw hand of zakdoek voor uw mond als u niest of hoest. Nies of hoest niet in de richting van een ander.Gebruik bij voorkeur papieren zakdoeken, tissues of handdoekjes en gebruik ze éénmalig. Gooi ze na gebruik in de vuilnisbak.Maak voorwerpen zoals deurknoppen regelmatig schoon. Was regelmatig het beddengoed en knuffels of stoffen speelgoed op 60°C.• Ventileer woon- en slaapruimten. Laat ventilatieroosters altijd iets open, of zet het raam op een kier (met anti-inbraakstang of slot).

Tips om klachten te verlichten


U kunt een aantal dingen doen om klachten bij griep of verkoudheid te verminderen. Neem rust als u zich ziek voelt en voorkom dat uw lichaam afkoelt als u koorts heeft. Er bestaan geen geneesmiddelen die griep kunnen genezen, maar tegen de koorts en pijn kunt u desgewenst een paracetamol nemen. Drink voldoende en onderdruk uw hoest niet, want hoesten houdt de luchtwegen schoon. Ook is het beter om uw neus op te halen dan om te snuiten. Ophalen zuigt het slijm weg uit de bijholten en dat verkleint de kans op ontstekingen. Als u snuit, snuit dan de neusgaten een voor een. Verder is het beter om sigarettenrook te vermijden. Bij griep en verkoudheid zijn de slijmvliezen van de luchtwegen ontstoken. Rook irriteert de slijmvliezen en vertraagt de genezing. Om de klachten bij griep en verkoudheid te verlichten, zijn er bovendien diverse zelfzorgmiddelen bij de drogist en apotheek beschikbaar.Verschil tussen griep en verkoudheid
Griep begint vaak plotseling met koude rillingen, koorts, hoofdpijn en spierpijn. Kenmerkend voor griep is de koorts, die binnen 12 uur kan oplopen tot 39°C of hoger. Ook kunt u klachten krijgen als keelpijn en droge hoest. Volledig herstel van een griep duurt één tot drie weken.

Verkoudheid begínt vaak met keelpijn, gevolgd door hoofdpijn en een loopneus. Koorts komt vrijwel alleen voor bij verkouden kinderen. De klachten gaan vaak na één tot drie weken vanzelf over. Bij kinderen kan het wat langer duren.Hoesten of niezen? Zakdoek kiezen!
Griep en verkoudheid zijn erg besmettelijk. Goede hygiëne kan verspreiding voorkomen. Houd uw hand of een zakdoek voor uw mond als u hoest of niest. Gebruik bij voorkeur een papieren zakdoek of tissue en gooi deze na één keer gebruik weg. Was vaak uw handen, ook na hoesten, niezen of snuiten.Risico’s van griep of verkoudheid
Griep en verkoudheid genezen bij gezonde mensen meestal zonder medische behandeling. Maar voor sommige mensen kan griep ernstige gevolgen hebben. Bijvoorbeeld voor ouderen of mensen met een kwetsbare gezondheid. Verschillende groepen komen in aanmerking voor de gratis griepprik die via de huisarts gegeven wordt. Daarnaast is iedereen vrij om zich – op eigen kosten – tegen griep laten vaccineren. Neem hiervoor contact op met uw huisarts. U kunt ook bij uw werkgever informeren, want sommige werkgevers vergoeden de griepprik.Meer informatie?
Voor aanvullende informatie over griep en verkoudheid kunt u terecht bij de GGD in uw regio, uw huisarts, apotheek of drogist. Het informatiemateriaal is niet alleen te bestellen bij Postbus 51 maar ook verkrijgbaar bij veel GGD’en en te vinden op de website van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu: http://www.rivm.nl/infectieziekten. Vanaf 7 januari liggen de folders een maand lang in de drogisterijen en worden voorbijgangers d.m.v. raamposters op het onderwerp geattendeerd.Leave a Comment