Hubert en Vagant

Iedere dag is hij diverse keren op de manege te vinden; Hubert bij zijn paard “Vagant”….

Nog niet zo heel lang geleden, verkeerde Hubert in grote zorgen. Zijn paard, zijn Vagant was ziek. Het is al een oud paard. Ik geloof dat hij de 25 jaar al gepasseerd is en op die leeftijd kunnen al wat ouderdoms verschijnselen optreden. Hangt ook een beetje van de wijze van ‘opgroeien’ af.

Is Vagant als springpaard bijvoorbeeld getraind en nu ‘afgedankt’? Vergde een vorige eigenaar het uiterste van het paard? Kan allemaal aanleiding zijn voor optredende klachten tijdens het ouder worden.

Vagant leed pijn als gevolg van arthrose en arthritis….slijtage en ontstoken gewrichten en pezen. Ja…om er dan nog op te gaan rijden, als je weet dat hij pijn lijdt…doe je niet…Dus, Hubert ook niet. Wel iedere dag voor voldoende beweging zorgen en maar rondjes om de manege lopen. Verder is het afwachten of hij nog herstelt of misschien helemaal aftakelt.

Vaak, heel vaak de pijnlijke plekken insmeren met alllerlei middeltjes. Van tijd tot tijd een veearts erbij halen en laten kijken.

Dan komt het moment van grote twijfel en onzekerheid. Langzaamaan werd Hubert doordrongen van de mogelijkheid, dat hij misschien wel afscheid moest nemen van Vagant. Afscheid nemen van een bizondere en grote vriend. Dat vreet aan een mens ! Vele gedachten ‘spoken’ dan door iemands hoofd. Op de manege wordt er over gesproken en enkelen spreken Hubert ook aan. Maar ja, wat kun je zeggen in zo’n situatie? Maar ‘t beste hopen?

Enfin…de dag dat de veearts komt, breekt aan en alle betrokkenen wachten met spanning af wat de veearts zou gaan zeggen. Vagant staat schuin tegenover Maurits, onze Haflinger. We voelen ons betrokken en proberen Hubert een hart onder de riem te steken. Helpt niet echt ! Hij zit in zorgen en niet zo’n klein beetje. Wij houden ons op de achtergrond als de veearts verschijnt en wachten het resultaat gespannen af.

Daags erna zien we Hubert lopen. Energiek, rechtop, fier en blij ! De veearts heeft hem, na Vagant te hebben onderzocht, verteld, dat er niets ernstigs aan de hand is en dat hij best weer mag gaan rijden. wel rekening houden met de klachten, die, helaas, niet zullen verdwijnen en eventueel een dag rust gunnen na een ritje, maar…. Hubert mag weer rijden….Jippie !!!

En zo zie ik vandaag, vanuit de verte, in het tegenlicht, een ruiter op een paard naderen en dichterbij gekomen, ontwaar ik Hubert en Vagant….stralend en blij…! Wat doet het goed om dit tafereel te aanschouwen.

franslj.Leave a Comment