Hulpmiddelen bij het lezen

Ook voor mensen met een visuele handicap moet lezen mogelijk zijn. Ik heb zelf de stap naar het gesproken boek nog niet gemaakt. Ik probeer op mijn manier met enkele “slimme handigheidjes” het lezen op de conventionele manier zo goed mogelijk vol te houden.

Mijn kantoorkamer is er inmiddels helemaal op ingericht. Als ik ga lezen met het boek op mijn knieën krijg ik vanzelf kramp in mijn nek en schouders. Makkelijker is het, om het boek zo recht mogelijk voor mijn gezicht te houden, zodat ik mijn nek niet hoef te buigen.

Op het kantoor bij mij thuis begint alles natuurlijk met een goede bureaustoel en –tafel. Deze zijn redelijk op mijn lengte afgestemd en voorkomen dus ongewenste ongemakken. Lezen in de goede houding is comfortabeler en zo houd ik het langer vol.

De grootste vondst is de leesplank. Via Sensis, het instituut voor blinden en slechtzienden, ben ik deze op het spoor gekomen. Vooral belangrijk is dat deze leesplank niet over de tafel gaat schuiven als ik mijn boek erop leg en het met één hand open houd.

De boekenlegger dient niet alleen voor het terugvinden van de pagina waar ik gebleven ben. Ik ga er regel voor regel van boven mee naar beneden. Op die manier vinden mijn beperkte ogen het begin en einde van de regel en ga ik daarna verder met de juiste vervolgregel. Gebruik ik die boekenlegger niet, dan sla ik of regels over of doe ik regels dubbel. Als dat vaak gebeurt, ben ik het lezen zo zat. De boekenlegger is de oplossing.

Onze lieve, inmiddels haast vergeten Willie Dobbe zei het al: ‘Naar mate we een tikkeltje ouder worden, gaan we allemaal aan de Oil of Olaz.’ Behalve dat wordt met het klimmen der jaren ook de leesbril langzaam maar zeker een onafscheidelijke metgezel. Ik kan inmiddels niet meer zonder en heb er wel zeven of acht. Twee op kantoor, één in mijn rugzak, één in de slaapkamer, één in de badkamer en dan nog enkele ergens in de woonkamer.


‘Leest Bas nu ook al op de badkamer?’

hoor ik u denken. Nou, niets is minder waar, maar de badkamerleesbril heb ik nodig als ik mijn nagels knip. Het klimmen der jaren komt met een in aantal en ernst toenemend aantal ongemakken. Maar mijn haar zit geweldig.

Geschreven door Bas MeistersLeave a Comment