Beste lezer, ik ga hier misschien tegen heel zere schenen stampen, maar de Franse keuken op zich is een lachertje. Als je in Frankrijk reist en je gaat eten in een gemiddeld restaurant zult u heel vlug merken dat wat u hier krijgt voor geschoteld krijgt praktisch altijd beneden de aanvaardbare norm blijft.
De gemiddelde frituuruitbater hier heeft veel meer basiskennis van eten en bereiden dan zijn collega in Frankrijk. Als je echt lekker wil eten in Frankrijk moet je echt gaan zoeken naar die kleine restaurantjes ergens in het zuiden waar de bomma nog achter het fornuis staat. Die geven je dan een goed streekgerecht maar het moet je nog bevallen ook. Niet iedereen is wild van geitenvlees, petite grise (wijngaardslakken) en dergelijke meer. Wil je echt lekker eten dan moet naar gerenommeerde restaurants gaan, maar die heb je overal ter wereld en daar kan je verwachten dat de chef of maitre die in de keuken staat zijn beroep kent. De rekening is navenant.
Waar ligt nu de oorsprong van de Franse keuken ?
De Franse keuken zoals we die nu kennen stamt uit Italië. Toen Catharina Di Medici door huwelijk met Henri de 2de van Frankrijk naar dit land kwam bracht ze haar koks mee. Italianen. Deze introduceerden de fijne Italiaanse keuken in Frankrijk.
Voor de echte kenners is de Italiaanse keuken nog steeds de beste en meest verfijnde ter wereld.
Toch blijven eenvoudige gerechten toch nog steeds veruit de lekkerste ..
Hier een heel simpel maar gewaagd uit de Belgische keuken.
Tegenwoordig beschikken de meeste mensen over een “Smoker BBQ” dit is een bbq die af te sluiten is. In de speciaalzaken vind ook eikenhout om te roken.
Niets is eenvoudiger dan roken…..Steek de BBQ aan, wacht tot die goed brand en de kolen gelijkmatig rood/grijs zijn, en leg dan in een alubakje of oude kookpot de koutkrullen en plaats die op de gloeiende houtskool.
Leg vervolgens de duivenfilets op de grill en laat die gedurende 6 tot 8 minuten roken en grillen aan iedere kant.. Wilt u uw vlees rosé dan verkort u de braadtijd.
Gerookte duivenborstfilet op een bedje van sla met honingvinigraite en pijnboom pitten
Sla
Eikenblad sla
Lollo bionda
Icebergsla,
Lollo rossa
Pijnboompitten
Vinigraite
1 eelt mosterd
3 eelt witte wijnazijn of witte Balsamico
2 eetl gewone tafelolie
2 eelt vloeibare honing
Gerookte duivenborsten.
Schik de sla op een dessertbord.
Bereid de vinigraite, en rooster de pijnboompitten.[1] En strooi die met gulle hand op de sla.Maak vervolgens de vinigraite door eerst de mosterd (liefst zachte moster van Devos Lemmens omdat die niet zout is) de olie, de azijn en de honing door mekaar te roeren tot er een gladde homogene massa is bekomen.Giet deze vinigraite over de sla tezamen met de pijnappelpitten .
Snij de gerookte duivenborstfilets ihn dunne plakjes en schik die over de sla….
OVERGIET DE DUIVENBORST NIET MET DE VINIGRAITE
Geef er een sneejte geroosterd Frans brood bij.
G. DCe Ruisseaux
Chef kok
[1] Het is zeer moeilijk om pijnboom pitten te roosteren zonder ze te verbranden. Verhit daarom een pan, draai het vuur uit en doe de pijnboompitten in de hete pan… het is zeker lukt altijd en de smaak is heerlijk.