Inkoop AOW voor migranten kan worden versoepeld

Staatssecretaris Ahmed Aboutaleb van Sociale Zaken en Werkgelegenheid wil de mogelijkheden verruimen voor migranten om zich in te kopen in de AOW. De Sociale Verzekeringsbank (SVB) moet uitzoeken hoe dit het best gerealiseerd kan worden. Dit zei hij tijdens de SVB Conferentie 2007 op maandagmiddag 19 november in Amsterdam. Ook zouden gemeenten meer moeten samenwerken met de SVB waar het gaat om de uitvoering van de WWB 65+, een regeling die moet voorkomen dat ouderen onder het sociaal minimum belanden.

Wie in Nederland woont, bouwt tussen zijn 15e en 65e jaarlijks 2% AOW op. Veel migranten missen een aantal opbouwjaren, zodat zij op hun 65e minder AOW ontvangen. Om te voorkomen dat deze mensen bij pensionering in de bijstand belanden, kunnen migranten de gemiste jaren ‘compenseren’ via de inkoopregeling. Van deze regeling wordt echter nauwelijks gebruik gemaakt, zo blijkt uit onderzoek dat de SVB op 19 november presenteerde. Zo maakten in 2006 slechts enkele tientallen gebruik van de mogelijkheid om zich in te kopen.


Mogelijkheden voor inkoop verruimen


Om het gebruik van de regeling te stimuleren, moet er in de eerste plaats betere communicatie plaatsvinden, stelde staatssecretaris Aboutaleb tijdens de opening van de SVB Conferentie. Ook zouden uitvoeringsorganisaties meer maatwerk moeten leveren. 16% van de migranten weet dat de inkoopregeling bestaat, zo laat het onderzoek zien. Daarnaast moet de wet zelf worden aangepast omdat veel migranten inkoop nu laten vanwege de hoge kosten, stelt de staatssecretaris. De termijn kan bijvoorbeeld worden verlengd dat mensen inkoop kunnen aanvragen en de premie zou niet ineens, maar gespreid betaald kunnen worden. Aboutaleb wil dat de SVB onderzoekt hoe dit het best geregeld kan worden.

Aan de slag met WWB 65+Voor migranten die zich AOW-inkoop überhaupt niet kunnen permitteren, is er ten slotte de aanvullende bijstand voor 65-plussers. Hiermee moet worden voorkomen dat ouderen onder het sociaal minimum belanden. Veel ouderen maken hiervan geen gebruik omdat ze de regeling niet kennen en ook niet weten hoe zij dit voor zichzelf moeten aanvragen. Hier ligt een belangrijke taak voor gemeenten, zo stelde staatssecretaris Aboutaleb. Hij roept gemeenten op om vooral samen op te trekken met de SVB om ouderen te wijzen op de mogelijkheden. De SVB verzorgt sinds enige tijd voor een aantal gemeenten de WWB 65+, maar nog lang niet alle gemeenten maken daar gebruik van.

Leave a Comment