Jan Smit verrast Turkse ouderen met rondleiding door Volendam.

MAX Maakt Mogelijk’ gaat op vrijdag 17 oktober om 17.35 uur zijn derde seizoen in. In zeven afleveringen en twee kerstspecials brengt ‘MAX Maakt Mogelijk’ verslag uit van de projecten die ‘MAX Maakt Mogelijk’ met hulp van de kijkers heeft aangepakt en wil aanpakken.

In de eerste aflevering een bijzondere rondleiding door Volendam voor een groep Turkse 50-plussers door niemand minder dan Nederlands beste muzikale exportproduct, zanger Jan Smit.

In Amsterdam wordt de Turkse Yasemin verrast door presentator Jan Slagter. Yasmine is werkzaam als gastvrouw bij een multicultureel buurthuis en zet zich al jaren belangeloos in voor de allochtone inwoner om op die manier de integratie te bevorderen. Voor die eindeloze inzet wordt Yasemin beloond met een oer-Hollandse activiteit voor haar en haar vrienden: een dag Volendam onder begeleiding van Jan Smit.

Na een hartelijke ontvangst door Jan Smit wordt een rondleiding gegeven door ‘zijn’ Volendam, compleet met het nuttigen van een broodje paling op de Palingrokerij, haring happen, een rondleiding door het Volendammer Museum en het maken van foto’s in klederdracht. Jan Smit ook!

,,Ik heb speciaal hiervoor een middag vrijgemaakt. Ik vond het ontzettend leuk. Zelf heb ik ook veel met ouderen. Zeker aan het begin van mijn carrière trad ik veel op voor ouderen”, aldus Jan Smit in een reactie.

Verder bezoekt Jan Slagter in deze eerste aflevering Venray, waar ‘MAX Maakt Mogelijk zich hard maakt bij de gemeente voor het leveren van een traplift bij een 83-jarige inwoner.

En Jan reist af naar Zoetermeer. ‘MAX Maakt Mogelijk’ ontving een noodkreet van een inwoner van deze plaats. De briefschrijver kan door een hersenbloeding niet meer praten en is vereenzaamd. Jan Slagter verrast hem met een computer en een internetaansluiting.

Moldavië

In volgende afleveringen reist Jan Slagter terug naar Moldavië, waar hij Casa MAX Capresti bezoekt. Hier bouwen 35 Nederlandse – vooral oudere – bouwvakkers aan een nieuwe vleugel bij dit tehuis. En we bezoeken een township in Kaapstad, Zuid-Afrika waar zestig ouderen hun dagen slijten in twee roestige lekkende zeecontainers. Uiteraard wordt hier de dringende hulp van de kijkers gevraagd voor een nieuw onderkomen.

En in elke aflevering zal een bekende Nederlander een groep ouderen een onvergetelijke dag bezorgen.

Zoals gebruikelijk ook dit jaar een ‘MAX Maakt Mogelijk’ Kerstspecial. Deze keer wordt een kerstdiner voor ruim 800 ouderen georganiseerd, die normaal de kerstdagen alleen doorbrengen.

‘MAX Maakt Mogelijk’ selecteert en realiseert projecten die het welzijn van ouderen in Nederland en in het buitenland verbeteren. Het zijn altijd projecten met een duidelijk einddoel.

‘MAX Maakt Mogelijk’ is vanaf vrijdag 17 oktober te zien om 17.35 uur op Nederland 2. De kerstspecial bestaat uit twee delen, die respectievelijk worden uitgezonden op 19 en 26 december. In het eerste deel zien we de voorbereidingen voor het kerstdiner. De mensen die worden uitgenodigd, de locatie wordt geregeld, er worden diverse bekende koks benaderd en het menu wordt samengesteld. In het tweede deel van de kerstspecial zien we de resultaten van de inspanningen.
Leave a Comment