Jeanne-Louise Calment werd 122 jaar en 164 dagen oud.

De levensloop van een bewonderenswaardige vrouw.Jeanne-Louise “Jeanne” Calment (Arles, 21 februari 1875 – aldaar geboren en 4 augustus 1997 overleden) uit Frankrijk was voor zover bekend en erkend de oudste mens aller tijden.


Ze werd 122 jaar en 164 dagen oud.

In haar jonge jaren heeft ze Vincent van Gogh eens ontmoet, want die kwam schildersdoek kopen in de stoffenwinkel van haar oom.

Ze vond hem vies, slecht gekleed en koppig.

Op 114-jarige leeftijd speelde ze mee in een film over haar eigen leven, en op 121-jarige leeftijd bracht ze een rap-plaat uit.

Ze trouwde in 1896 met haar neef Fernand Calment, maar die overleed in 1942. Uit hun huwelijk ontsproot één dochter: Yvonne.

Die overleed echter al op 37-jarige leeftijd in 1936. Jeanne was toen 59 jaar. Yvonne had op haar beurt een zoon, haar enige kleinkind. Die overleed bij een verkeersongeluk in 1963, toen Jeanne 88 jaar oud was. Ze overleefde haar nageslacht, en was toen ze overleed 55 jaar weduwe geweest.

In 1965 sloot ze een contract met een advocaat. Hij zou na haar dood haar appartement in een flat krijgen. Hij zou in ruil hiervoor Jeanne-Louise een maandelijkse toelage van $500 te geven tot zij zou overlijden.

Toen dit contract gesloten werd was hij 48 jaar en zij 90, dus de advocaat dacht dat hij een zeer lucratieve deal gesloten had.

Maar niet alleen kostte hem dit uiteindelijk een klein fortuin (omdat zij zolang leefde), hij stierf zelfs nog voor haar, namelijk in 1995, zodat zijn weduwe zijn betalingen aan mevrouw Calment moest doorgeven tot aan haar dood.

Toen Calment hoorde van zijn dood zei ze zoiets als:

Ach, in het leven neemt men soms de verkeerde beslissingen

. Hij had namelijk in totaal twee maal de marktwaarde betaald voor het appartement voordat zijn vrouw het erfde.Oud worden zat bij haar in de familie.

Haar moeder werd 86 jaar oud, haar vader 94.Ondanks alles bleef ze humor hebben. Ze zei eens dat ze lachend zou sterven.

Op haar 120ste verjaardagsfeest zei een journalist tegen haar:

Tot volgend jaar misschien

. Waarop Jeanne-Louise hem zeer gevat antwoorde:

Ik zou niet weten waarom niet: je ziet er niet zo slecht uit

.

Op de vraag wat voor toekomst ze voor haarzelf nog voorspelde zei ze:

Een heel korte

.

Omdat ze zo oud mocht worden, zei ze ook heel vaak dat God haar vergeten was.

Bijzonderheden in haar leven waren er ook:Ze reed bijvoorbeeld tot haar 100ste op een fiets. Ze woonde tot haar 110e alleen in een flat.

Ze rookte tot haar 117de jaar. Maar de laatste definitieve sigaret rookte ze op haar verjaardag een jaar later.

En de reden waarom ze daarmee ophield, was niet omdat haar dokter haar zou gezegd hebben dat het slecht was voor haar, doch het was puur uit schaamtegevoel, omdat ze blind was, zodat ze de aansteker niet meer kon zien, en uit eigen eergevoel niemand om hulp daarbij wou vragen.

Elke keer voordat ze ging eten, dronk ze.

President Jacques Chirac noemde haar de grootmoeder van Frankrijk

Leave a Comment