Van 25 tot en met 28 maart j.l. zijn zo’n zestig zwarte neushoorns in Kenia voorzien van een persoonlijke identificatiecode met een oormerk. Tijdens deze grootscheepse actie werden in Lake Nakuru National Park de oren van de dieren ingekerfd. Het doel hiervan is de dieren gemakkelijker te identificeren, zodat wetenschappelijke studie en de bescherming van deze bedreigde diersoort succesvoller kan worden uitgevoerd.
Landelijk beschermingsprogramma
De oormerkactie in Lake Nakuru National Park maakt deel uit van een landelijk beschermingsprogramma van de Kenya Wildlife Service (KWS). Decennialang is er op de zwarte neushoorn gejaagd voor zijn hoorn, die als medicijn zou dienen onder andere tegen impotentie. Gevolg hiervan is dat de populatie in heel Afrika daalde van 65.000 exemplaren in 1970 naar 10.000 in 1980. Tegenwoordig telt het hele continent nog zo’n 3.100 exemplaren.
Het plan
In Oost-Afrika is het verval van de zwarte neushoorn populatie het sterkst geweest. Hier liepen eens meer dieren rond dan nu in heel Afrika te zien zijn. Het beleid van Kenia om de zwarte neushoorn te behouden was voorheen met name gericht op het beschermen van de bestaande populatie. Het nieuwe plan van de KWS legt zich toe op een snelle vergroting van de populatie door meer aandacht te besteden aan biologisch management en door wettelijke aanscherping. Het specifieke doel van dit managementplan is de populatie jaarlijks met minimaal vijf procent te vergroten. Dat houdt in een vergroting van 650 neushoorns in 2010 en 1000 neushoorns in 2020.
De aanpak
Door de oren van de neushoorns in te kerven, een relatief pijnloos en snel proces, kunnen onderzoekers en rangers de dieren beter identificeren. Voorheen was dit lastig. Er moest gekeken worden naar sekse, hoorn, territorium, leeftijd en eventuele fysieke gebreken om enig uitsluitsel te krijgen. Wanneer minimaal zestig procent van de gehele populatie is geoormerkt, kan er genoeg informatie verzameld worden over het ras, de algemene kenmerken en het individuele gedrag van alle zwarte neushoorns. Dieren die lange tijd niet gesignaleerd zijn, komen op een waarschuwingslijst te staan, waarna een intensieve zoektocht wordt opgestart.