Kruiden Lavendel – Lavandula augustifolia – Deel 1

De echte lavendel is een typische bewoner van het Middelandse-zeegebied en kan op een lange geschiedenis terugblikken.Al bij de oude Romeinen was het een bekend middel bij het baden en werd het gebruikt twegen hoofdpijn. Om de lucht binnenshuis te verbeteren, strooide men lavendelblad over de vloeren. tegenwoordig wordt lavendel op grote schaal verbouwd op het platte land ten behoeve van de parfum- en zeepindustrie.


Familie: Lipbloemige (lamiaceae)


Kenmerken


Deze halfheester, ook bekend onder de naam spijklavendel, wordt al naar gelang de soort, tot 40-60 cm hoog, met smalle , zilvergrijs behaarde, aromatische bladeren. vanaf juli verscgijnen de geurige bloemen aan lange aren. De plant is rijk aan etherische olie, saponine en looi- en bitterstoffen.


Soorttip


‘Hitcote Blue’ . Deze intens geurende variëteit bloeit vroeg, in diep paars blauw en wordt zo’n 30 cm hoog. Zijn tegenhanger ‘Hidcote Pink’ ‘heeft, net als ‘Loddon Pink’, roze bloemaren. ‘Grappenhall’en ‘munstead’bloeien blauw en ‘nana Alba’wit.


Verwante soorten


De typische Franse geurlavendel (lavandula x intermedia) is een kruising tussen L.angustifolia en L.Latifolia. Het is deze soort die, verbouwd op inmens grote velden, het bekende adembenemende schouwspel biedt. zeer populair zijn de zoetgeurende paarsblauw bloeiende soorten ‘Dutch’, ‘Blue Dwarf’en ‘Grosso’.


Standplaats


Voor de ontplooiing van het volle aroma heeft lavendel veel zon en een tegen de wind beschutte plek nodig. De grond moet kalkhoudend zijn en goed doorlatend, en moet eerder droog dan vochtig zijn.


Teelt


U kunt lavendel in het voorjaar zaaien, in huis voortrekken en vanaf mei in de tuin zetten. De afstand tussen de plantjes moet 50×50 zijn, omdat lavendel breed uitgroeit. U kunt de plantjes ook kopen in ons tuincentrum. Het aanbod is overal enorm. Na de bloei is het verstandig de plant tot tweederde van zijn grootte terug te snoeien, zodat de groei mooi en vol blijft. Grote planten delen. u kunt dan meteen stekjes nemen om mee te vermeerderen. In zeer koude winters met vorst moet u de plant afdekken met bladeren of een laagje mulch. Bevroren en verdroogde takken kunt u in het voorjaar goed herkennen en ze dan weghalen.


Oogst


Tot aan de bloei kunt u de jonge scheuten oogsten en ze gebruiken als eetbaar kruid. Interessanter zijn de bloeiaren. U knipt ze af zodra het middelste deel van de bloeiaar zich heeft

geopend, en vervolgens hangt u de aren in bosjes onderteboven op (op een luchtige plaats) om ze te laten drogen. Daarna stroopt u de bloemetjes van de steeltjes af en bewaart u ze in luchtdichte potjes.


Tip


Lavendelwijn bij concentratiestoornissen;

1 eetlepel lavendelbloemen met 1/2 l wijn kort opkoken.laat de wijn afkoelen en drink voor en na de maaltijd een klein glaasje.














































Posted

in

by

Tags:

Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *