Je bent geneigd te zeggen behoren kunststoffen wel thuis in de antiek-wereld? Wij denken van wel. Het plastic is heden ten dage niet meer weg te denken uit onze maatschappij. Kunststof vormt een groep materialen waarvan het hoofdbestanddeel uit een polymeer bestaat. Kunststof is uitgevonden in de negentiende eeuw.
De Belg Leo Baekeland (1863-1944) die als afgestudeerd ingenieur naar de Verenigde Staten emigreerde en daar in 1908 het fenol-formadehyde uitvond wat wij kennen onder de naam bakelite (bakeliet). Dat was een geheel synthetische kunststof. Bakelieten produkten zijn industriële produkten. De vorm wordt voor een groot deel bepaald door het vervaardigingsprocédé. De fenol-formaldehyde wordt verhit en geperst in een matrijs, waar het voorwerp in harde vorm uitgestoten moet worden. Daarom zijn rond vormen gewenst. Bakeliet diende als isolatie voor electrische apparatuur en als warmte-isolerend voor handvatten van waterketels, strijkzijzers e.d.., maar ook als imitatiemateriaal voor hout, schilpad etc.etc..Allerlei gebruiksvoorwerpen werden gemaakt van bakeliet, tussen 1920 en 1950, zoals fotolijstjes, meubelen, draaischakelaars, telefoontoestellen, biljartballen, radio’s etc.etc..
Kort voor de Tweede Wereldoorlog komt perspex (plexiglas) op de markt en werd vooral in vliegtuigen toegepast. Kort na de Tweede Wereldoorlog kwam de productie aan gebruiksvoorwerpen in plastics pas goed op gang. En niet alleen in het huishouden maar het werd ook toegepast in de industrie, huizen-, scheepsbouw en bij de bouw van vliegtuigen. In de toekomst zullen de voorwerpen van bakelite en plastic ook in de antiekwereld haar intrede doen en als zodanig een verzamelaars items worden
Wassenaar,’06-11-07/jos/rb