Magische grens nadert bijna half miljoen caravans in Nederland

Alleen al gezien de hoeveelheid kampeermiddelen in ons land is de conclusie gerechtvaardigd dat de Nederlander nog steeds een echte kampeerder is. Ons land heeft een van de hoogste, zoniet de hoogste, caravandichtheid in Europa. In 1980 telde Nederland al ruim 400.000 caravans en dat aantal is alleen maar gestegen: vorig jaar tot 470.000 en dit jaar wordt vrijwel zeker de magische grens van 500.000 caravans overschreden.

Deze cijfers werden op maandag 22 september bekendgemaakt op de persconferentie van de Kampeer & Caravan Jaarbeurs 2008. Deze enige nationale kampeerbeurs in Nederland wordt gehouden van donderdag 16 tot en met woensdag 22 oktober in Jaarbeurs Utrecht. Van januari tot en met augustus dit jaar zijn alweer bijna 11.256 nieuwe caravans verkocht. Naast de caravans telt Nederland maar liefst 150.000 vouwwagens/tenttrailers, 50.000 kampeerauto’s en ruim 200.000 stacaravans.


Kampeerauto’s


Ronduit spectaculair zijn de verkoopcijfers van kampeerauto’s, waarbij het overigens nog om kleinere aantallen gaat. Tot en met augustus vorig jaar werden 1321 kampeerauto’s verkocht, dit jaar al 1638: een forse stijging van 24%. In 2007 zijn ruim 2,5 miljoen lange vakanties in al deze kampeermiddelen doorgebracht, in binnen- en buitenland. Het daarbij behorende aantal overnachtingen: bijna 34 miljoen.


Afschaffen BPM


Drs. L.A. de Winkel, voorzitter van de Adviescommissie Kampeer & Caravan Jaarbeurs en tevens voorzitter van de Nederlandse Vereniging voor de Kampeer- en Caravan Industrie (KCI): ‘’Ongetwijfeld zal afschaffing van de BPM leiden tot nog betere verkoopresultaten van kampeerauto’s. Door de belastingplannen van het kabinet dreigden kampeerauto’s € 15.000 tot € 20.000 duurder te worden. Na stevig lobbywerk van KCI, Bovag en de Nederlandse Kampeerautoclubs kwam de Staatssecretaris van Financiën de branche vorig jaar kort voor de Kampeer & Caravan Jaarbeurs tegemoet door kampeerauto’s in 2008 niet te belasten met de ‘slurptax’en de ‘roettax’. Afgelopen mei liet de Staatssecretaris weten deze belastingen pas in 2010 in te voeren, wat in de Miljoenennota nadrukkelijk vermeld staat’’.


Geen alternatief


,,Overigens nog meer goed nieuws uit Den Haag. In de Miljoenennota wordt ook vermeld dat de BPM voor kampeerauto’s wordt afgebouwd, namelijk van 37,7% in 2010 tot 27% in 2013. Dat zal zeker de verkoop van kampeerauto’s ten goede komen. Overigens blijven wij van mening dat kampeerauto’s niet onder hetzelfde regime horen als personenauto’s. Kampeerauto’s zijn doorgaans gebouwd op de basis van een bedrijfswagen. Daarvoor is geen BPM verschuldigd. Bovendien hebben kopers geen alternatief’’.


B-rijbewijs


KCI lobbiet ook op internationaal niveau, in samenwerking met de European caravan Federation. ,,Mede dankzij onze bijdragen aan de inspanningen van de ECF is het straks mogelijk voor houders van een rijbewijs voor categorie B, die een aanvullende test of training hebben gevolgd, voortaan ook een caravancombinatie met een gewicht tussen de 3500 en 4250 kg te besturen. Een groot succes voor de hele Europese caravanbranche. Wij blijven ons samen met de ECF sterk maken om het voor houders van een B-rijbewijs ook mogelijk te maken een kampeerauto met een gewicht tussen de 3500 en 4250 kg te besturen. Jammer dat de onlangs door het VVD-Tweede Kamerlid Paul de Krom ingediende motie om het maximumgewicht naar dit niveau op te trekken het niet heeft gehaald’’, aldus De Winkel.


Interessante doelgroepen


Interessante doelgroepen voor verblijfsrecreatie in (sta)caravans, kampeerauto’s, vouwwagens en tenttrailers zijn ouderen, de zogenaamde nieuwe Nederlanders en alleenstaanden, meldt de KCI. In 2025 zijn er naar schatting ruim zeven miljoen 50 plussers. Deze groep is de meest interessante markt voor de branche om op in te spelen, want leeft steeds langer, blijft ook langer gezond, heeft veel vrije tijd, is geïnteresseerd in reizen en heeft veelal voldoende financiële middelen. Het aandeel 65 plussers zal vanaf 2010 al een impuls krijgen, omdat dan de babyboomgeneratie met pensioen zal gaan.


Pimpen


De branche speelt in op de steeds sterkere hang naar comfort en luxe. Wat de mensen thuis hebben, willen ze ook in hun kampeermiddel. Ook de groeiende groep die zoekt naar eenvoud wordt op zijn wenken bediend. Verder ruim aandacht voor het design van het kampeermiddel. De industrie maakt dankbaar gebruik van de inzichten van vrouwen over ontwerp en design van de caravan of kampeerauto. Ook betrekken sommige merken consumenten en gezinnen actief bij het ontwerpen van nieuwe modellen. Pimpen van caravans wordt een sport.


Overheid


In Nederland is de discussie met betrekking tot de maximum snelheid op autosnelwegen voor auto’s met caravan moeizaam verlopen. Zoals bekend is de branche altijd voorstander geweest van een verhoging naar 100 km per uur, gebaseerd op de technische mogelijkheden, wetgeving in de landen om ons heen en een betere verkeersdoorstroming en dus ook veiligheid. Mede dankzij de KCI-lobby en de goede samenwerking met BOVAG en allerlei andere (branche)organisaties zoals ANWB wordt de maximum snelheid in ieder geval volgend jaar mei met 10km per uur verhoogd naar 90km per uur.


Innovaties


Op de Kampeer & Caravan Jaarbeurs 2008 beurs zal de variëteit aan producten, diensten en innovaties groot zijn. De meest uiteenlopende modellen aerodynamische tourcaravans, kampeerauto’s, vouwwagens, tenttrailers zullen overzichtelijk worden opgesteld, evenals (voor)tenten, onderdelen, accessoires en tal van andere kampeerartikelen. Ook zal er volop informatie te vinden zijn over verzekeringen, belastingen, toerisme en recreatie in binnen- en buitenland.


Belangrijke trends


Belangrijke trends: verdergaand gebruik van duurzame en nieuwe materialen voor alle kampeermiddelen en kampeervoertuigen, innovatieve designideeën, vooral compacte kampeerauto’s die ook voor dagelijks gebruik geschikt met lichtgewicht meubelen, doordachte benutting van de binnenruimte, geavanceerde aircosystemen, grotere koelkasten en moderne en uitgebreide keukenuitrustingen. Ook ruimschoots aandacht voor het slaapcomfort, onder meer vaste bedden, gebruik van lattenbodems en volwaardige matrassen.

Snelle en eenvoudige opzetsystemen bij (voor)tenten en vouwwagens. Alle kampeermiddelen hebben een moderne uitstraling, zowel interieur als exterieur, onder meer door inschakeling van industrieel ontwerpers.


Tv-programma


Dat kamperen populair is bij Nederlanders blijkt uit het feut dat nagenoeg elk zichzelf respecterende tv-zender wel een kampeerprogramma heeft. Vanaf 28 september is Nederland weer een kampeerprogramma rijker. KCI en Caravan & Camper Reizen specialist ACSI komen wekelijks op SBS-6 met een verrassend reisprogramma: ‘Nederland kampeert!’. De reizende gezinnen in het programma laten zien dat een kampeervakantie ook heel anders kan. Zij kiezen voor een reis met verrassende elementen, waarin de beleving en de romantiek van het rondtrekken en vertoeven op verschillende locaties centraal staan.


Leave a Comment