Met de kano van Heimbach naar Zerkall

Stroomversnellingen, verzonken landschappen, mysterieuze en majestueuze burchten, veel natuurschoon en gezapig grazende koeien. Dat en nog veel meer kun je verwachten van een veertien kilometer lange kanotocht van Heimbach naar Zerkall. Nat worden moet je op de koop toenemen en daar kun je je op kleden en de beloning is navenant.

Heimbach ligt niet ver over de grens bij Heerlen. Voor de wat zuidelijker inwoners van Nederland is deze kanotocht in één dag te doen. Met thermoskannen koffie en thee, belegde broodjes en koude schotels wordt het zelfs heel feestelijk. Maar de avontuurlijke kanovaart en het heuvellandschap zijn natuurlijk het belangrijkste reisdoel.

De kanotocht dien je van te voren te reserveren bij Kanuschule Petry. De auto parkeer je bij het station van Zerkall. Daar neem je de trein naar Heimbach, waar op de afgesproken plek niet ver van het station de medewerkers van Petry met de kano’s al staan te wachten. Zij geven vooraf duidelijke instructies, zorgen voor het materiaal en kunnen indien gewenst zelfs een instructeur meesturen die met de groep meepeddelt. Er zijn één- tot vierpersoonskano´s te huur.

De Rur (zonder h) die tussen Heimbach en Zerkall stroomt, mondt bij Roermond uit in de Maas. Het veertien kilometer lange parkoers gaat stroomafwaarts en voert langs het prachtige, romantische en groene Eifel heuvellandschap. Een uniek natuurgebied met veel watervogels, vandaar dat de Rur tussen 12 februari en 15 juli verboden is voor kanoverkeer. Dan hebben de vogels hun broedseizoen en mogen zij niet gestoord worden.

Halverwege het traject wordt pauze gehouden. De medewerkers van Petry zorgen dat de zelf meegebrachte lunch daar voor je klaar staat. Die wordt over land vervoerd, dus die hoeft niet mee in de kano´s.

Het eerste deel van het traject is meteen het wildste. Veel stroomversnellingen, scherpe bochten en opspattend water. Er zijn waterdichte pakken te huur en in de wat latere tijd van het jaar is dat een aanrader. Droog houd je het zeker niet.

Het hoogtepunt is het moment dat je per kano langs de statige burcht van Nideggen vaart, gebouwd op een uitstekend rotsplateau. Wie houdt van Eifelromantiek zal hier zijn hart kunnen ophalen.De kanotocht is zeker de moeite waard, maar je moet wel over goede conditie beschikken en vooral tegen de nattigheid en kou kunnen. Wat je ziet en meemaakt maakt de ontberingen meer dan goed.


Geschreven door Bas Meisters
Leave a Comment