Met de Thalys naar Parijs.

Een paar dagen Parijs; zonder auto op pad. Voordelige tickets geboekt voor de Thalys. In 4,5 uur van Den Haag naar Parijs. Gelijk op loopafstand van ons hotel. Heerlijk na een ontspannen reis volop de tijd op door de lichtstad van Europa te wandelen.

De reis hebben we via Internet geboekt. Zowel de trein als het hotel. Hoe zal het verlopen? Om zeven uur gaan we met de tram naar station Hollands Spoor. De trein vertrekt even voor half acht. Voor 11 uur staan we op Gare Nord in Parijs. Vooral de rit van Brussel naar Parijs is een mooie ervaring. Wat een snelheid. Eén uur is de reisduur. In twintig minuten wandelen we naar ons hotel. Het ligt in de straat tegenover de voormalige Folies Bergère. Hotel blijkt redelijk. Kamer klein maar netjes en het ontbijt is goed verzorgd. De eerste dag zwerven we langs de bekende Parijse bezienswaardigheden. De Notre Dame bekijken we nog eens van binnen. Prachtige gebrandschilderde ramen. Aan de buitenzijde blijven al die steunberen en bezienswaardigheid van de Gotische bouwkunst. We kuieren langs de Seine. Steken over via Pont Neuf. Wandelen langs het Louvre. Hebben we bij een vorig bezoek al bezocht. Een aardig en betaalbaar restaurant in de Rue de Peletier gevonden niet te ver van ons hotel. Je moet er niet te vroeg komen want dan kijken de obers je weg. Is het eenmaal zes uur geweest ben je welkom. Wel lange tafels en aanschuiven. Dus geen gezellig plaatsje zoeken. Maar daar staat tegenover dat er altijd weer gezelschap aan de tafel is. Het eten is redelijk voor eten in Parijs. Het hoofddoel van ons bezoekje aan Parijs is Versailles. Met de metro naar Pont de Sevres en dan met de bus verder. Gaat goed met de voor alle openbaar vervoer geschikte kaartjes. Voor twee euro per persoon van ons hotel naar Versailles is niet duur. Het weer is ons niet zo vriendelijk gezind. De regen komt met redelijk grote hoeveelheden uit de lucht.

Het paleis stelt ons echter niet teleur. Wat een grandeur. Die Lodewijk de veertiende kom je wel wat veel tegen. Het is echt genieten We bezoeken zowel het paleis, de Trianons als de tuinen. Door de tuinen laten we ons met een treintje rijden. Openbaar vervoer reis immers. De naam Trianon komt van het plaatsje dat Lodewijk XIV in 1668 kocht. Hij verenigde dit met het domein Versailles en liet vervolgens het dorp slopen. In 1670 liet jij een paviljoen bouwen dat werd gedecoreerd met blauw en wit aardewerk. Het heeft tot vandaag de naam Trianon van Porselein. De laatste dag maken we een wandeling vanaf de Place des Vosges, ook wel square Louis XIII. Wat een rust in deze drukke stad op slechts honderd meter van de Bastille. We wandelen door prachtige oude straatjes (niet toeristisch), langs het museum van Picasso en komen uit op de Vieille Rue du Temple. Daarna trekken we naar het gebouw Pompidou waar het op het plein altijd gezellig is met muziekgroepjes uit vele landen. Onze zwerftocht gaat door tot aan de Opera. Via Montmartre lopen we terug naar ons hotel. De koffers pakken en naar het station. De trein vertrekt om vijf uur en dus staan we om half negen weer in Den Haag. Om negen uur staat de koffie op tafel en genieten we na van een heerlijk uitje naar Parijs. Groet Dwingelder.Leave a Comment